4000 души на война срещу строеж на ВЕЦ над с. Брезница

4000 души на война срещу строеж на ВЕЦ над с. Брезница | StandartNews.com

Благоевград. Война ще стане, но няма да допуснем да се построи ВЕЦ на река Глоговица. 4000 жители на Брезница ще се вдигнат като един, с жива верига няма да позволят това да се случи. С тези силни думи кметът на гоцеделчевското село Иса Сакали увери, че местните хора са против строителството на водноелектрическа централа над селището.

Инвестиционното намерение е факт, то предвижда да се осигури за бъдещия обект дебит на вода от 200 литра в секунда. Умишлено е завишен дебитът, който реално е не повече от 100 литра в секунда, за да им се разреши от компетентните органи строителството, твърдят брезничани. десетки жалби вече са подадени в кметството на селото. До 24 април е срокът, в който могат да се правят възражения по проекта, уточни селският управник. Жалбите ще бъдат внесени в община Гоце Делчев, в областната управа в Благоевград, в РИОСВ и всички отговорни институции. През лятото водата от река Глоговица не достига дори за поливните нужди на земеделците, които отглеждат зеленчукови градини и обработват тютюневи ниви. „Реката по-скоро прилича на вада, направят ли ВЕЦ на нея, ще пресъхне, няма да има капка за земеделските стопани. Тази вода спасява хляба на стотици жители на Брезница. Инвеститор е фирма „Сокето" ЕООД, а неин управител е Саид Юсуф, 22-23 г. местен младеж, който е студент в Югозападния университет в Благоевград", казват жители на населеното място. Според някои зад инвестиционното намерение стои бившият зам.-областен управител Ариф Мустакли, който действа чрез подставени лица. „Нямам нищо общо, не бива да свързват името ми с този проект да изграждане на ВЕЦ", лаконичен бе Мустакли.

В Брезница са категорични, че няма да дадат да им отнемат и малкото поливна вода, която ползват за нивите и градините си,.Вземат ли водата за ВЕЦ-а, то имотите ни ще се превърнат в пущинаци, твърдят те.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай