400 000 лв. спасяват от сух режим над 15 000 души

400 000 лв. спасяват от сух режим над 15 000 души | StandartNews.com

„ВиК" ЕООД - Благоевград иска пари от държавата, за да реши голям воден проблем в областния център. Трябва да се подмени компрометирана водопроводна тръба от централния водопровод, която непрекъснато аварира и оставя през 2-3 дни четири квартала и едно село на сух режим. За ремонта са необходими 400 000 лева, които водното дружество ще иска от централния бюджет. Вече е внесено искане в МРРБ, което трябва да одобри инвестицията. Предприятието има готов проект за подмяна на 200-метровото трасе за своя сметка.

На извънредна сесия на ОбС в петък съветникът от БСП Антон Асийски постави за обсъждане проблема с продължилия 15 дни воден режим за над 15 000 жители на Благоевград. Той настоя за ясна информация какво прави водното дружество за трайно решение на проблема и кога ще приключи тази сага. Кметът на общината Атанас Камбитов увери, че кметството и областната управа ще съдействат пред регионалното министерство за по-бързо осигуряване на финансирането. Оттам нататък водното дружество трябва да се справи само, тъй като е държавно предприятие.

Оптимистичната прогноза е, че до две седмици може да започне ремонт на компрометираната тръба. Този срок обаче може да се удължи, тъй като трябва да минат процедурите по обявяване на обществена поръчка и избор на изпълнител на ремонтните дейности. В момента вода в четирите квартала "Еленово", "Ален мак", "Орлова чука", "Юг" и в село Изгрев има, но не се знае докога.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай