3-ма министри почетоха празник под Царевец

3-ма министри почетоха празник под Царевец | StandartNews.com

Днес, 22 март, Велико Търново чества своя празник. Той се свързва с победата на цар Иван Асен ІІ над епирския деспот Теодор Комнин в битката при Клокотница на 22 март (9 март ст. ст.) 1230 г., както и с деня на Св. Четиридесет мъченици.

Министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на земеделието Десислава Танева, министърът на околната среда Ивелина Василева, както и народните представители Цветан Цветанов, Евгени Стоев и Клавдия Ганчева присъстваха на Света литургия в храма "Св. Четиридесет мъченици", съобщи кметът на града Даниел Панов на страницата си във Facebook. По време на литургията присъстваха още областният управител проф. Пенчо Пенчев, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, общински съветници, кметът на Таршин (Малта), граждани и представители на институции.

Първите сведения за честването на 22 март като празник на Велико Търново се срещат още през 1879 г. Тогава се провежда празник на търновското гражданство в храма "Св. Четиридесет мъченици", състоял се на 9 март (ст.ст.). На отслужената литургия присъстват императорският комисар княз Дондуков-Корсаков, войската, висши чиновници и духовници, народни представители от провеждащото се по това време в града Учредително събрание, много граждани. За първи път след петвековното робство не само търновци, но и цялото народно представителство, засвидетелстват почит към миналото. Оттогава до 1944 г. денят на Светите четиридесет мъченици ежегодно се празнува като ден на Търново и празник на Търновския гарнизон.

След 9 септември 1944 г. празникът не се чества. За възстановяването му определена заслуга имат будните жители на квартал "Асенов", които през 1970 г. го празнуват в църквата "Св. Четиридесет мъченици" под наслов "Мой любим квартал". През 1984 г. тяхната идея е подкрепена от великотърновската общественост, която и до днес на 22 март отбелязва с няколкодневна програма празника на славния си град, припомня veliko-tarnovo.net.

Празнично обръщение на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов

Уважаеми великотърновци,
За мен е истинска чест и огромно удоволствие да ви поздравя с Празника на Велико Търново - 22 март.
Преди 786 години славният български владетел Цар Иван Асен II спечелва битката при Клакотница с небесното застъпничество и покровителство на Светите 40 мъченици.
Спечелената битка превръща Търново и България в първостепенен военен, политически, дипломатически и духовен център на Балканският полуостров.
В зората на Третата българска държава Търново е първият български град, който определя свой постоянен празничен ден. Славните ни предци избират датата на спечелената битка при Клокотница.
През 19-ти и 20-ти век Празникът на Търново е почитан и като Ден на признателност към благодетелите на Старата българска столица.
Днес, ние съвременните Великотърновци честваме 22 март, водени от чувства на гордост, чест, достойнство и оптимизъм.
Гордост от славната ни вековна история и бележитите търновци, които са стожерите на българската държавност и духовност.
Чест, заради правото, но и отговорността да бъдем духовни наследници на велики мъже и жени, вградили себе си за да бъде и днес и утре Велико Търново Историческата и Духовна столица на Отечеството.
Достойнство, заради мисията ни да опазим знаците на вековно усилие да съхраним търновската и българска идентичност.
Оптимизъм, заради успешните задружни и солидарни усилия на общността ни заедно да градим и надграждаме авторитета и престижа на Велико Търново.
Благодаря на всички, които с ежедневният си труд и усилия правят Велико Търново още по-добро място за живеене, град за който се говори с респект и уважение в България и по цял свят.
Честит 22 март.
Честит празник Великотърновци!!!
Даниел Панов
Кмет на Община Велико Търново

Програма за 22 март - Празник на Велико Търново

07:30 ЧАСА: ЦЪРКВА „СВ. 40 МЪЧЕНИЦИ" – Празнична Света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий с участието на квартет „Ангелски гласове"
09:00 ЧАСА: ДВОР НА ЦЪРКВАТА „СВ. 40 МЪЧЕНИЦИ" – Поднасяне цветя на саркофага на цар Калоян
09:20 ЧАСА: ДВОР НА ЦЪРКВАТА „СВ. 40 МЪЧЕНИЦИ" – Декламиране на текст от Асеневата колона. Слово на инж. Даниел Панов, кмет на Община Велико Търново. Водосвет и благослов за здраве. Поръсване на представителната част на Национален военен университет „Васил Левски" и на знамената на Велико Търново
09:45 ЧАСА: ПРАЗНИЧНО ШЕСТВИЕ – от църквата „Св. 40 мъченици" до Община Велико Търново
10:30 ЧАСА: ПРЕД ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО – Празничен ритуал по издигане на знамената. Празнично слово на инж. Даниел Панов, кмет на Община Велико Търново. Благослов от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий
11:30 ЧАСА: ПРЕД ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО – „Моят град – Търновград"- концерт-спектакъл
11:30 ЧАСА: Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" – Тържествена сесия на Великотърновския общински съвет
12:00 ЧАСА: ПРЕД ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО – Представяне на удостоените със званието Почетен гражданин и носителите на Награда „Велико Търново"
13:30 ЧАСА: ПРЕД ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО – Празничен концерт с участието на великотърновски изпълнители и формации
16:30 ЧАСА: ЕВРОПЕЙСКИ ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР – Подгряващо парти
17:30 ЧАСА: СТРИЙТ ПАРАД
19:50 ЧАСА: ПЛОЩАД „ЦАР АСЕН І" – Пускане на светещи хартиени фенери
19:50 ЧАСА: ПЛОЩАД „ЦАР АСЕН І" – Аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина", Празнични фойерверки

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай