3 009 сватбари искат да влязат в Гинес

3 009 сватбари искат да влязат в Гинес | StandartNews.com

3 009 сватбари в народни носии, седнали около 960 метрова трапеза, изядоха 2 тона сватбена яхния. Гигантското тържество, състояло се в рамките на ІV-ия националеен фолклорен събор „Лудогорие" край Разград, изпрати доклад за постиженията си до Книгата на Гинес, където очаква да бъдат вписани 3 нови български рекорда. Това съобщи след края на събора Валентин Димов, председател на комитета на организаторите.


Мегагощавката стана по време на възстановката на тракийска сватба, на която младоженци от Стара Загора се врекоха във вярност. Многолюдната сватба на 27 годишната Стойка Димитрова и 37 годишния Росен Митев премина по реда на народните традииции в техния край. Двойката, роднините и гостите на двете фамилии бяха облечени в носии.Решението за фолклорния характер на бракосъчетанието бил на двамата млади, които членуват в клуб за възстановки в Стара Загора и често обръщат поглед към историята и българските традиции.


150 фолклорни състава и клубове за възстановки от цялата страна дойдоха в Разград за събора. 20 агнета станах курбан за сваатбената гощавка, а по време на купона се изпи 2 тона вино. 4 хиляди керамичнии купи и 4 хиляди дървени лъжици бяха приготвени за сватбарите. Местна фиирма от Разград изработи специално за случая гигантски казан с вместимост 2,3 тона, в който бе приготвена мръвката за трапезата.Входът за фолкфеста бе безплатен, а всички раазходи по организацията на събитието бяха поети от спонсори,обясни председателят на сдружение „Лудогорие" Валентин Димов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай