35 % от бюджет 2015 в Момчилград за образование

35 % от бюджет 2015 в Момчилград за образование  | StandartNews.com

Бюджет на реалностите гласуваха в община Черноочене

Общинските съветници в Момчилград приеха единодушно Бюджет 2015. Финансовата рамка е в размер на 10,3 млн. лв., като увеличението спрямо миналата година е с повече от 530 хил. лв. Основен приоритет са дейностите в образованието. Предвидените средства съставляват 35 % от целия бюджет или на 3, 6 млн. лв. През 2015 ще бъдат финализирани проектите за изграждане на трите спортни съоръжения в града – стадион „Родопи", спортна зала „Родопи" и многофункционалния спортен комплекс. Предвидени са и средства за изграждане на пътната връзка с международния път за ГКПП „Маказа". Община Момчилград е заделила финансов ресурс за водоснабдяване на всички села и махали.

„При разработването на бюджета сме се постарали да не залагаме т. нар. „кухи обеми" в приходната част, а тя да бъде реално изпълнима", заяви главният финансист на общината Мерал Мехмед.

„Стремежът ни е всеки жител, независимо в кое село или махала се намира, реално да усети подобряване качеството на живот", подчерта кметът на Момчилград Акиф Акиф.

Местният парламент в Черноочене прие бюджета на общината за 2015 година. Общият му размер е 5, 8 млн. лв. По думите на кмета Айдън Осман това е бюджет на реалностите и изпълним.

Дава се приоритет на образованието. Всички училища ще бъдат дофинансирани от общината. Не се предвижда закриване на здравни, образователни и социални заведения.

Напротив ще бъде открито второ защитено жилище в село Минзухар.
В бюджета са отделени средства за благоустрояване на селата и за подобрявана на пътната инфраструктура. „Готвим работен проект за цялостно благоустрояване на новата част на общинския център", обясни кметът Айдън Осман.

Идеята е новият квартал на Черноочене да бъде свързан с центъра чрез пешеходен покрит надлез. За финансиране на проекта общината ще кандидатства по ПРСР 2014-2020 година. Новата част се оформи за последните 10-15 години. Тя е водоснабдена, изградена е и канализация. Десетки са новите двуетажни, триетажни и четириетажни къщи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай