30-тина души протестират пред Окръжния съд в Кюстендил

30-тина души протестират пред Окръжния съд в Кюстендил | StandartNews.com

Кюстендил. Около 30 души са на протест пред сградата на Окръжния съд в Кюстендил. Демонстрацията е във връзка с гледането на гражданското дело, заведено от Мюсюлманското изповедание в България, срещу община Дупница по повод собствеността върху така наречената „Безименна джамия".

Протестът е мирен, издигнати са знамена и плакати, на част от които са поместени ликовете на Левски и Ботев, както и стихотворения, посветени на националните герои. Пред сградата на Съдебната палата има полицейски патрул и служители на съдебната охрана. За делото пристигна и архиерейският наместник на Дупница – отец Георги Паликарски.

Съдът в Кюстендил спря временно делото за собствеността върху Джамията в Дупница. На днешното заседание беше представена и приета извършената от археолога Румен Спасов съдебно-историческа експертиза. Пред съда археологът заяви, че той може да дава оценка само за археологическата история на сградата, което може да се постигне само чрез извършването на разкопки. Беше посочено, че са открити архитектурни детайли, взети от християнски комплекс. Бе поискано вписаният свидетел Исмаил Джамбазов да бъде заличен заради повторното му неявяване в съда, но съдът отхвърли искането за това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай