200 малчугани катерят Шипка

200 малчугани катерят Шипка  | StandartNews.com

Габрово. 200 деца ще катерят стълбите на Шипка за Националните чествания на Шипченската епопея. Те ще ще се проведат от 21 до 26 август под патронажа на президента на България Росен Плевнелиев.

Възстановката на епичните боеве е кулминацията на тържествата. Тя ще бъде пресъздадена от над 250 членове на НД "Традиция" и ще се проведе в райо на връх Света Никола и Орлово гнездо. В мащабното събитие ще участват 250 души, разпределение в отношение 1:5, каквото е било през 1877 г. Национално дружество "Традиция" реализира своята първа възстановка на боевете още през 2003г.

Мероприятията тази година включват 2 изложби на Регионалния исторически музей в Габрово, който работи съвместно с Регионалната библиотека "Априлов – Палаузов". Сред предвидени събития са изложение "Оръжието на българската свобода" на Национално дружество "Традиция", и открит урок по история на проф. Андрей Пантев. На връх "Столетов" ще има и концерт на гвардейски духов оркестар, последван от Концерт на Ансамбъл на въоръжените сили на Република България. Преди началото на кулминацията на честванията на площада в Габрово ще се състои тъ
ржествена заря-проверка.

На 24 август ще бъде отслужена панихида в памет на всички загинали в Соколския манастир, а след това ще започнат туристическите походи до манастира и връх Шипка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай