18 стоматолози от Перник силанизират детски зъби

18 стоматолози от Перник силанизират детски зъби | StandartNews.com

18 стоматолози от Перник участват в националната кампания за силанизиране на първите постоянни зъби на децата. Силанизирането представлява запечатване на цепнатините по дъвкателните повърхности на задните зъби със специален пластичен композит. То се прави, за да се предотврати развиването на кариес. Процедурата е безболезнена, а проучванията показват, че правилно поставените силанти предпазват дъвкателната повърхност от кариеси на 100 процента и могат да са ефективни в продължение на 6-7 години. При захабяване на силантите, те могат да бъдат сменени.

Силантите се поставят безплатно на първите постоянни зъби на децата от 5 до 8-годишна възраст в рамките на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 години. Тази година кампанията по силанизиране е до края на месеца.

Според официалната статистика Перник е националният отличник в профилактиката на детските зъби. През последните три години са поставени силанти на над 2 580 деца, като са обработени близо 8 200 зъба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай