11 нови детски градини се строят в София

11 нови детски градини се строят в София | StandartNews.com

София. "11 нови детски градини се изграждат в момента в София. Предстои започването на още пет, а последната 17-ата в бившето Боянско училище се препроектира, тъй като е паметник на културата и има по-специални изисквания", каза Йорданка Фандъкова.

"Пет от детските градини ще бъдат готови до края на тази година. Шест от строящите се в момента ще са готови в самото началото на 2014 г., а тези, които предстои да започне строителството, ще се строят през следващата година. Това ще позволи общо за тези 17 детски градини да бъдат разкрити около 2000 нови места за децата. Отделно от това общината има и други програми, по които работи за увеличаване на местната в детските градини. Все още се освобождават сгради от други дейности", каза още кметът.

Частно училище ЕСПА е освободило сграда на бивша детска градина в жк „Младост 1". Състоянието, в което е оставена детската градина, е плачевно и налага общината да направи сериозни инвестиции. Това ще бъде заложено в програмата за следващата година така, че още осем нови групи да могат да се отворят след реконструкцията. Това са 200 деца в един от най-натоварените райони – в „Младост 1", посочи Фандъкова.

"38,6 млн. лева са общо инвестициите в образователната инфраструктура през това лято. Инвестициите са в строителство на нови детски градини и ремонт на училища, детски градини, детски ясли", посочи Фандъкова.

81 училища, детски градини, детски ясли се ремонтират основно това лято. В едно от училищата ремонтите вече са завършили. След 15 септември ще останат пет детски градини и две училища, в които ще продължат дейностите. От сега е създадена организация това да не пречи на учебния процес в училищата, а в детските градини да се пренасочат децата докато бъдат изцяло ремонтирани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай