10 наши села се надлъгват с македонци

10 наши села се надлъгват с македонци | StandartNews.com

Сериозен интерес проявиха в Македония към уникален празник по надлъгване навръх 1 април в петричкото село Скрът. От западната ни съседка пращат сборна група, която да участва навръх Деня на хумора и шегата в Международния конкурс по опашати лъжи и смешни истории.

„10 сме селата от община Петрич, които ще сме част от празника. Ще имаме сериозна конкуренция в лицето на македонците. Тях си ги бива в лъжите, тези дни си присвоиха и „Железният светилник" на Димитър Талев. Така че хич няма да ни е лесно", споделят нашенци. Шоуто на самодейците ще стартира в 18,30 часа в петък в залата на читалище „Антон Попов 1952" в Скрът. Стотици наши и македонски майстори на лакърдиите ще се надлъгват. В селището е прочутата „Скрътска академия", за която няма почивен ден.

"Те осигуряват най-добрия сценарий на местните самодейци, но не участват в класирането, защото все ще са първи", казва кметицата Надка Райчева. Обмисля се разширяването на географията на фестивала, като се поканят в близките години и гръцки самодейци.

На 1 април в продължение на няколко часа малкото село ще се превърне в център на усмивките, шегите и лакърдиите. Осигурени са награди и за индивидуално, и за колективно представяне на фестивала, който ще премине под мотото „Колкото хора, толкова умове". Всеки участник ще получи почетна грамота. „Най-важно е, че ще се посмеем до насита, за да забравим за кратко грижите и проблемите", казват хората в село Скрът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай