101 омлета с български яйца ще забъркат в Павликени

101 омлета с български яйца ще забъркат в Павликени | StandartNews.com

Велико Търново. 101 омлета ще забъркат в Павликени на 1 май в уникален празник на яйцето. За фестивала са осигурени 5000 яйца, от които ще се готви но и голяма част от тях ще отидат за "стрелба" и състезания. Празникът се организира от общината и местната фирма "Хайпро", която осигурява яйцата, каза кметът инж. Емануил Манолов.

На шоуто ще бъда показано всичко, което може да се приготви от яйце, от най-обикновен омлет, до продукти за козметиката и фармацевтиката и произведения на изкуството. Мотото на празника е "Едно яйце – много възможности".

На градския площад пред читалище "Братство" ще бъдат организирани и състезания. Седем спортни игри с яйца, някой от които ще са сурови ще забавляват участниците. Най-много желаещи имало за състезанието по хвърляне на сурови яйца в цел. Другите дисциплини са спринт, слалом, щафета, кражба на яйца и руска рулетка. В рулетката участниците ще трябва да счупят пет яйца в челото си и само едно от тях ще е сурово. Победителите в кулинарните състезания за ордьоври, основни ястия и десерти от яйца ще получат позлатено яйце, сребърно със златна шарка, и изцяло сребърно бижу.

40 кмета от цялата страна са поканени на празника, като част от тях ще се включат в кулинарните състезания. Кметът на Каварна Цонко Цонев, ще представи нова рецепта на миди с яйца. Най-атрактивната готвачка на Павликени Елена Божанова, ще забърка 101 омлета в огромен тиган. Част от атракциите ще е къщичката на Хензел и Гретел, в която ще се предлагат сладкарски изделия, от яйца. Така общината и фирмата ще си поделят разходите за първия празник, като целият бюджет е в рамките на 12 000 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай