101 % събираемост на местни данъци и такси отчита Кърджали

101 % събираемост  на местни данъци и такси отчита Кърджали  | StandartNews.com

Към края на октомври в хазната на община Кърджали са влезли 8 милиона и 544 хиляди лв. или 101 %от планираните, съобщи заместник-кметът Иван Велев.Най- висок процент на събираемост има при данък придобиване на имущество чрез дарения и възмезден начин. При план от 1 млн лв. вече са реализирани 1,2 млн. лв. или 121 %.

При данъка върху недвижимите имоти са събрани 1, 7 млн. лв. или 114,5 7%. При данък МПС изпълнението е 107, 5 на сто. Постъпленията от патентния данък са 83,2 % . Справката на Дирекция „Местни приходи" сочи, че към края на октомври са внесени близо 4 млн. лв. или около 90 на сто от планирани суми от такса битови отпадъци. „Добрите резултати се дължат единствено на по – добрата работа на дирекция „Местни приходи" и събирането на просрочените задължения. За тази цел бе създадено специално звено, което изцяло се занимава с тази дейност",
подчерта зам.–кметът Иван Велев. За улеснение на жителите на общината още в края на първото тримесечие на 2015 г. всички девет бюджетни кметства са свързани в системата АКСТЪР, чрез която хората по селата могат да си плащат данъците на място.

Важна стъпка през последните години е и добрата информираност на гражданите, чрез откритата страница на сайта на община, където всеки може да научи как се формира отделния данък и да провери своите задължения. Сключените договори с Изипей за плащане на задълженията от всяка точка на страната, както и от Гърция, Турция, Кипър и Испания и договора с Ипей, което пък дадоха възможност по интернет да бъдат плащани дължимите данъци. Прогнозата на Иван Велев е, че към края на календарната 2015 г. в общинската хазна ще влязат един милион повече постъпления от планираните за годината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай