10 000 ловци опънаха шатри до Плевен

10 000 ловци опънаха шатри до Плевен | StandartNews.com

Плевен. Докато не се ожънат нивите, да не може да се гърми по дивеча. Това повелява първият закон за лова у нас, приет от деветото Народно събрание през 1897 г. Копие от дневниците на това историческо събитие подари председателят на парламента Михаил Миков на шефа на НЛРС-СЛРБ Иван Петков.

Миков поздрави близо 10 хиляди участници в национален събор в местността Витска елия послучай 115-ата годишнина от основаването на Съюза на ловците и риболовците в България. Той подчерта, че държавата има неизпълнени ангажименти към тази армия от близо 130 000 членове на ловно-рибарските дружества встраната. Той отказа да коментира протестите срещу избора на Дилян Пеевски, но призна, че следи за случващото се по площадите. Специалени гост на събора бе Бернар Лозе, президент на Световния съвет по лова и опазване на дивеча.

Участниците в събора край Плевен опънаха десетки шатри и палатки, разпалиха скари. Гастрономът с пушка Ути Бъчваров им сготви в огромен казан 700 литра курбан чорба, в която наряза 100 кг. говеждо месо и ценни подправки.

„Бракониерството е един от най-големите проблеми на съвременния ловец", сподели Йордан Каменов от дружинката в община Гулянци. Хербицидите и другите отрови, които се използват в модерното земеделие, също са на път да ликвидират популации на пъдпъдъци, зайци и фазани, алармира той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай