Петък,

За Майкъл Джексън и политкоректния фашизъм

От: Стела Стоянова -
432
За Майкъл Джексън и политкоректния фашизъм
A
A
A

„Комунисти, комсомолци, пионери“ - спомняте ли си тази песен?

Имайте предвид, че скоро Българското национално радио може да излъчва само нея. А на стените Ви ще висят гобленчета с реки и поточета, които Вие собственоръчно сте извезали. Защото изкуството стана политкоректно. Или по-точно – сексуално коректно.

Появиха се хора, за които Хитлер би мечтал, но за щастие не се е срещнал с тях. Те не разбират от изкуство, но разбират от политическа коректност. За тях музиката на Майкъл Джексън би трябвало да бъде забранена, защото е обвинен в педофилия. Не ми се иска да влизам в темата дали това е обосновано или не, както направиха някои колеги. Някои деца се отказали от обвиненията си срещу иконата в попмузиката на цяла една епоха– ами добре, да пуснем Джексън. Някои не били – ами пак да го спрем.

Бързам да споделя, че не слушам Майкъл Джексън. Но слушам и чета десетки други автори, обвинявани през столетията в десетки прегрешения.

Например Франсоа Вийон. Ама Вие, политкоректните, и него ли? Ситуацията е много по-страшна, защото говорим за тотално неразбиране на изкуството и на това, че моралът на неговите автори не бива да бъде пряко съотнасян към него.

Ако онова, което прави съответният художник, композитор или писател, е значимо, няма защо да се ровим в мръсното му бельо, което напоследък правят неолибералните идеологии. Повечето от авторите в литературата, живописта, скулптурата и музиката не са били образец на морал, но вероятно именно това е причината да създадат произведения, които и до днес търсят възхищението ни.

Иначе не е само Майкъл Джексън – хайде да забраним и Рахманинов, който се е оженил за първата си братовчедка. Набоков пише цял роман на педофилска тема, наречен „Лолита“, който все още е един от най-четените в света. Твърди се, че го е написал не без автобиографична нотка. Ах, ти, гаден руски емигрант, никога повече няма да те издадат уважаващите се издателства.

Гоген се влюбил в 14-годишна таитянка, Ван Гог си отрязал ухото заради проститутка. Тулуз-Лотрек цял живот рисувал жени от вертепите /Какво е правил с тях, освен да ги рисува/? Данте се е влюбил в Беатриче, когато е била в една особено пленителна възраст, за която не се е изисквала лична карта, а Петрарка се пленил от чертите на Лаура, когато била на 14 години. Ами Шекспир с неговите непълнолетни Ромео и Жулиета! Да не говорим, че и до момента не се знае на кого е посветил сонетите си – на смуглата лейди или на някой мъж. Сократ бил обвинен в развращаване на младите си ученици. За да имаме тотална равнопоставеност, дай да добавим и Азис. А, ще преиздавате Чарлз Буковски ли, я 2000 лева глоба! За Уди Алън вече се изказа куцо и сакато. Роман Полански? Никога повече на екран. Както и Кевин Спейси!

Как би изглеждал светът на изкуството без хората, посочени по-горе? Как би изглеждал нашият собствен свят? Пластмасов, елементарен, съставен от политкоректни музика и филми, приличащ на нещо, което навремето Михаил Ром нарече „Обикновен фашизъм“.

Диктатът на така наречената политкоректност напоследък започна да взема твърде висок данък. Защото талантът не винаги се родее с морала, но хората на изкуството би трябвало да оценяват само таланта. Както и публиката. И е крайно време да овледеем изкуството да отличаваме едното от другото. В противен случай сме обречени на посредственост. И на фашизъм – ако позволим всичко това да се случи.

А, да не забравим също, че Холивуд ще си търси малки зелени човечета от друга планета за водещи на следващите Оскари – те поне няма как да прегрешат спрямо морала ни.

 

 

 


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички