Ватикана предлага прошка в интернет

Ватикана предлага прошка в интернет | StandartNews.com

Ватикана. В последния си опит да се справи в модерния свят Ватикана събра една от най-старите традиции в света и социалните медии, като предлага "индулгенции" на последователите на туитове на папа Франциск, предаде в. Гардиън.

Индулгенциите, предлагани от църквата, намалят времето, което католиците вярват, че ще трябва да прекарат в чистилището, след като са признали греховете си.

Тази практика придобива лошо име през Средновековието, защото недобросъвестни духовници ги продават за големи суми пари. Но сега индулгенции се прилагат за 21-ви век.

Високопоставен представител на Ватикана предупреди католиците, сърфиращи в интернет, че индулгенциите все изискват доза старомодна вяра, и то не е директен път към рая, отдалечен на няколко кликвания на мишката.

"Не може да се получи индулгенции сякаш си взимате кафе от автомат", архиепископ Клаудио Мария Чели, председател на Папския съвет за социални комуникации, заяви пред италианския ежедневник Corriere Della Sera.

Индулгенции тези дни се дават на тези, които изпълняват определени задачи - като например изкачване на свещените стъпки, в Рим (според сведенията, донесени от къщата Пилат Понтийски след като Исус ги изкачил преди разпятието), подвиг, който печели на вярващите седем години от чистилището.

Организиране и посещения на събития, като католическия Световен ден на младежта в Рио де Жанейро, едноседмично събитие започващо на 22 юли, може да спечели индулгенция.

Ватикана е решил, че на подобни привилегии могат да се радват и тези, които следят "ритуали и благочестиви упражнения" по телевизията, радиото и чрез социални медии.

"Това включва и Туитър", е заявил представител на Ватикана. "Но трябва да следите събитията на живо. Не можете да получите индулгенция  проссто от чата в интернет."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай