Повече мъже рискуват  за адреналин в секса

На стари години правенето на любов е профилактика срещу деменцията и алцхаймер,  казва сексологът проф. Станка Маркова

Повече мъже рискуват  за адреналин в секса | StandartNews.com

На стари години правенето на любов е профилактика срещу деменцията и алцхаймер, казва сексологът проф. Станка Маркова

 

- Проф. Маркова, по време на съдебно заседание стана ясно, че 23-годишният готвач Васил Василев е удушил приятелката си Калина след бурен нестандартен секс, който двамата често практикували. За какво става въпрос според вас ? Доколко убийството в "Банишора" напомня случая с Анита Мейзер, чиито съпруг почина, завързан със свински опашки по време отново на нестандартен секс?

- Хората винаги са търсили начини да разнообразяват сексуалното си общуване, за да не се превърне то в монотонна рутинна дейност, което е препоръчително и хубаво. Но след като си изпробват всички възможни места и техники, някои започват да търсят все по-нови стимули, водещи до опасни практики, които са на ръба да станат опасни за живота.

А те не влизат в групата на т. нар. неконвенционални секспрактики като групов секс, фетишизъм, трансвестизъм, садомазохизъм, транссексуалност, ексибиционизъм, воайорство и други. Някои преситени и авантюристично настроени двойки търсят стимули, които са рискови и опасни. Една от тези практики,за които се предполага, че са ползвали Мейзер и нейният съпруг, както и двойката от Банишора е задушаването. Когато човек е полузадушен, изпада в особено състояние, до което води недостигът на кислород и страх. Това състояние влияе на тазовите резервоари на човека и на ерекцията. От преголям страх човек може да се напишка или наака. В същото време това състояние влияе и на възбудата. Нишката обаче е много тънка и лесно може да се стигне до фатален край.

В случая с Мейзер за мен е ясно, че със свинска опашка, която не е еластична, може много лесно да се премине границата. Подобни случаи на смърт обаче много рядко се огласяват, освен ако медиите не ги надушат.

Искам да спомена и за едно опасно подобно явление: тийнейджъри си нахлуват на главата найлонови пликове и полузадушени изпадат в особен екстаз, подобно на състоянието, когато дишат лепило, но още по-силно и по-опасно. Опиянението, което получават, е подобно на действието на наркотик.

- Какво сочи статистиката, колко души годишно умират по време на секс у нас и в чужбина ?

- В световен мащаб са описани 50 000 случая на смърт по време на секс, като повече са мъже. При тях 25% от фаталния край е при секс със съпругата, а останалите са с любовница или с проститутка. Повечето хора считат ,че нестандартният секс в тоалетната, в асансьор или на работното място, е много стимулиращ като изживяване.

- Вие сте сексолог с доста богата практика. Кои са най-странните случаи на смърт или злополука, настъпили по време на секс?

- Една двойка от Намибия решила да пробва как е да правиш секс по средата на пътя, но не могли да кажат какво е изживяването, защото били премазани от камион. Човек, работещ в погребална агенция, пък решил да го направи в служебната катафалка. Изживяването било последно в техния живот, тъй като в колата изтичал въглероден диоксид и двамата любовници били намерени мъртви.

Двама работещи в бар се качили след работа на покрива и не е ясно колко бурни пози са практикували, но тупнали на земята от 15 метра височина. Намерил ги шофьор- чисто голи и мъртви. През 2015 г. мъж бил открит мъртъв от кръвоизлив след секс с неговия кон. Това е в щата Вашингтон, където содомията не е незаконна, т.е. нямало как да обвинят коня. От моята практика ще разкажа само един случай. Лекар от окръжен град бил приятел на игумена на Дряновския манастир и през уикендите ходел с любовницата си там. Последният път, по време на половия акт, той изведнъж се отпуснал върху любимата си издъхнал. Тя се паникьосала, измъкнала се трудно изпод него и хукнала гола по коридора към игумена, крещейки :"Помощ, помощ!". Игуменът, който вече спял, виждайки посред нощ голата жена, на свой ред се развикал :"Сатана, Сатана!"

Интересното е ,че близките му решили да погребат човека в родния му град, където всички научили как е умрял. Колегите му от окръжния град отишли на погребението със служебен рейс, без да знаят причината за смъртта. Шефът на районния център по здравеопазване държал реч на гроба, която завършила така: "Той беше пример за нас и ние ще следваме неговия пример!". Бил много учуден, че след неговите слова половината опечалени трудно удържали смеха си.

- При мъжете или при жените е по-често срещана тази "сладка" смърт?

- Смърт по време на секс застига предимно мъжете. Не съм чувала за жена с подобна участ. По този повод ще ви разкажа един виц. Мъж пита доктора как да умори жена си, без да носи наказателна отговорност. Лекарят мислил, мислил и отсякъл: "Само секс, по цяла нощ, на петия ден е мъртва". На третата сутрин мъжът едва смогнал да се повдигне от леглото, седнал на спалнята и чува, че жена му прави закуска и пее в кухнята. А той си мисли :"Горката, не знае, че й остават само два дни".

Руският вариант на вица е пак мъж, на когото съпругата била много немарлива, мързелива, а в къщи царяла ужасна мръсотия. Тя също се обърнала към лекар за съвет, който отново й препоръчал секс.

Още първата нощ съпругът започва програмата по умъртвяването. Връщайки се вечерта, още от стълбището усеща благоуханието на вкусна манджа отвътре. Отваря му прекрасна жена, сякаш не е неговата. В къщи-чисто и подредено. "Маша, какаво става с теб?", пита съпругът. Жената му отговаря: "Саша, ти по човешки и аз по човешки".

- Трябва ли задължително да има любов, за да е пълноценен сексът?

- Едно сравнително старо и спорно схващане е, че хората се различаваме от животните по това, че можем да се смеем и да се влюбваме. А животните правят секс, само, когато трябва да се възпроизведат и никога само да удоволствие. Докато ние, хората, правим секс само за удоволствие и рядко с цел да се възпроизведем, а някои- никога, защото децата идват непланирано.

Човек може да е само влюбен, но без "консумация", но и може да прави секс само за удоволствие, без да е влюбен. Може и по задължение (по- често- от жените). Благословени са тези, които и са влюбени и имат пълноценен сексуален живот. Тук трябва да спомена откритието на учените, че моногамията има материален субстрат. Изследвани са двойки животни, които остават партньори за цял живот( предимно птици). Открито е, че в техния мозък има белтъци, които се повтарят по две, докато полигамните нямат такъв белтък. така че внимавайте за кого се жените, от какъв джинс е, както казваше моята баба. Мисля си, обаче, че тези белтъци скоро съвсем ще изчезнат, както е тръгнал светът. Еволюция, какво да се прави.

- Докога българинът и българката могат да правят секс ?

- Пълноценният секс е едно от най-ефективните лекарства за здраве и дълъг пълноценен живот. Категорично е доказано, дори от Световната здравна организация. Колкото и да си уморен и ядосан, това е друг вид енергия, която стимулира отделянето на коктейл от хормони в мозъка ни, който като с гъба изтрива всички негативни емоции, тревоги и напрежения.

Седем са факторите за профилактиката на деменцията, описани от известния наш учен, професор Трайков. И сексът е един от важните фактори за профилактиката на старческата деменция и алцхаймер.

- Не е ли опасен сексът за възрастните хора?

- Учените не го назовават секс, а романтична любов, защото имат предвид, че става въпрос за възрастни хора с ограничени възможности за секс. Но сексуалното удоволствие може да се изживее И когато човек се чувства желан, обичан и необходим на някого, а самият акт - кой с каквото може и както може. Важно е отношението.

- Има ли самочувствие българинът на добър любовник?

- Напоследък мисля, че не толкова. Заради големия стрес и повечето проблеми. Самочувствието е много важно нещо в живота, но когато е показно, трябва да се съмняваме.

- Мъже или жени се обръщат повече към Вас?

- Повече жени взеха да се обръщат, или майки, които водят синовете си най-често с проблеми, но все пак преобладава силния пол. Тревожно е, че много млади мъже, които са започнали много млади и много дълго да гледат порно, имат големи сексуални проблеми при общуването с жените.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай