Уроците на Папата,  които икономистите не чуват

Какво ни каза Ватиканът за поуките от икономическата криза

Уроците на Папата,  които икономистите не чуват | StandartNews.com

Светът не е възползва от възможностите за промени

Папа Франциск се оказа по-добър икономист от редица учени по света, които претендират, че познават пазарите, парите и знаят накъде отива световната икономика. Защото, заровили поглед в ежедневието, много икономисти не виждат по-далеч от носа си.

Световната финансова криза не беше само причина хиляди хора по света да загубят работните си места. Тя беше и възможност за промяна, която обаче не се случи. Защото всички промени и мерки, които бяха предприети, за да се овладеят последиците от кризата, всъщност доведоха само до едно нещо - възстановяване на статуквото. Като основната причина за това е една - липсата на визия за промяна от страна на хората, които взимат най-важните решения за света.

Но какво всъщност ни каза Папата? Повече от 10 години след началото на световната финансова криза, светът пропусна възможността да построи по-справедлив икономически ред, е официалната позиция на Ватикана, цитирана от ДПА.

В доктринален документ, посветен на икономически и финансови въпроси, Римокатолическата църква посочва, че имаше "възможност за разработване на нова икономика, която да обръща повече внимание на етичните принципи и на нова регулация на финансовите дейности, която да неутрализира хищническите и спекулативните измерения".

Вместо това светът изглежда се е завърнал към "висините на късогледия егоизъм", който пренебрегва "грижата не само да се създава, но и да се разпространява богатството и да се елиминира толкова явното днес неравенство".

Повече от 10 години след финансовата криза, най-богатите хора на планетата продължават да увеличават състоянието си, докато за обикновения човек няма реална промяна. Париж отново доказва, че има революционен дух сред гражданите му.

Протестите на „жълтите жилетки“ в столицата на Франция продължават, те започнаха точно 230 години след разрушаването на Бастилията.

Но днес никой от управляващите не предлага някаква алтернатива, въпреки очевидното желание на хората за промяна. 

В България хората също искат промяна, но отново няма визия от страна на управляващите какво може да се направи.

Призовавайки към по-строга финансова регулация, документът на Ватикана описва финансовата индустрия като "място, където егоизмът и злоупотребата с власт имат потенциала да навредят на общността изключително много".

Папа Франциск от дълго време е отявлен критик на необуздания капитализъм, което даде повод на някои от крайнодесните му опоненти, особено в САЩ, да го определят като "комунист". В документа обаче Римокатолическата църква заявява, че "никаква икономическа дейност не може да просъществува в дългосрочен план, ако свободната инициатива не може да се развива". Църквата добавя, че "е видно също, че пазарите, мощният двигател на икономиката, не са способни да се самоуправляват". 

Ватиканът определя офшорните зони за избягване на данъци и финансовите инструменти като дълбоко неморални и несправедливи, наричайки ги "бомби с часовников механизъм", които ще наранят бедните по света най-много.

Всъщност финансовите пазари отдавна са изгубили същността си, с която са били създадени. От място за среща на търсене и предлагане за постигане на най-справедливата пазарна цена, финансовите пазари вече са просто място за спекулации без никаква добавена стойност за обществото. Не случайно финансовите пазари са осбоводени от Данък добавена стойност - просто няма какво да се облага с ДДС.

Всъщност Световната банка наскоро подхвърли една идея, която може да даде тласък за промяна в статуквото, но повечето икономисти се направиха, че не виждат предложението. Става въпрос за предложението на Световната банка за въвеждане на данък върху капитала. Подробности от финансовата институция не бяха дадени, но идеята дава възможност за разсъждения и доразвиване. 

В момента всеки човек плаща данък за притежаваното имущество - за колата и жилището си. Същевременно най-богатите хора в света, които притежават компании на стойност за милиарди долари, не плащат данък върху собствеността си. Някой ще каже, че тези компании също плащат данъци за колите и офисите си. Но най-ценното на компаниите не е физически притежаваното имущество. А търговската марка, лицензите, патентите, технологиите. Именно те определят пазарната стойност на фирмата.
Настоящата данъчна система обаче е измислена преди много години, когато собствеността се е изразявала в къщата и колата.

Много удобно обаче е за хората, които взимат най-важните решения в света, да „не виждат“ настъпилата промяна в измеренията на собствеността.

Защото, ако всички притежатели на френски модни и останали търговски марки платят данък върху собствеността си, състоянието на френския държавен бюджет ще бъде доста по-различно и поне част от исканията на „жълтите жилетки“ може да бъдат удовлетворени.

Позицията на папата няма да се хареса на хората, които печелят милиарди от финансовите пазари. В съвременния свят са заложени твърде много пари и интереси, за да може да стане сериозна промяна на капиталовите пазари. Но позицията на Папата е изключително важна от гледна точка на това обществото да прецени дали се движи в правилната посока.
За съжаление, повечето решения на управляващите по света са насочени към запазване и бетониране на статуквото, вместо в търсене на рационални и по-добри решения.


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай