Учени искат да клонират мамут

Учени искат да клонират мамут | StandartNews.com

Москва. Руски учени откриха останки от мамут с течна кръв и обявиха, че искат да клонират праисторическото животно. Находката е открита в замръзнало езеро по време на експедиция на Ляховските острови край бреговете на Сибир.

Според ръководителя на експедицията Семьон Григориев кръвта на мамута има уникалното свойство да не замръзва при екстремно ниски температури, поради което гигантите оцелели през ледниковата епоха. И ако в откритата сега кръв има живи клетки, то въз основа на тях би било възможно клонирането на мамут.

„Това е най-впечатляващото откритие в живота ми", коментира Григориев.

Експедицията, направила откритието, е организирана от Североизточния федерален университет в Якутск. Миналата година той е подписал споразумение с южнокорейския пионер на клонирането проф. Хван У Сук, който през 2005 г. за първи път клонира куче. Очаква се в идните месеци палеонтолози от Русия, Южна Корея и САЩ да проучат внимателно останките и евентуално да открият живи клетки в тях. Засега руснаците пазят открития мамут на секретно място в северния Сибирски край, защото се опасяват от кражба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай