Учени ексхумират роднините на Мона Лиза

Учени ексхумират роднините на Мона Лиза | StandartNews.com

Флоренция. Италиански учени ще отворят семейна гробница във Флоренция, където се предполага, че са останките роднините на жената, нарисувана от Леонардо да Винчи на прочутата картина Мона Лиза.

ДНК анализ на костите в гробницата, която ще бъде отворена за първи път от векове, може да докаже, че изследователите са открили останки от Лиза Герардини дел Джокондо, съпруга на търговец, живяла срещу дома на да Винчи. Според експертите именно тя е вдъхновила художника за портрета на жената с енигматичната усмивка, който в момента е изложен в Лувъра.

Това не е първа ексхумация – само през миналата година учените извадиха костите на няколко скелета от гробницата във Флоренция, където се предполага, че е погребана Лиза Герардини. Досега обаче няма категорични доказателства, че някой от тях е неин. Правени са въглеродни анализи на три от осем скелета, които ще докажат кои от тях датират от същия период. На тях пък ще им бъдат направени ДНК тестове.

И това ще е половината от работата, защото после ще трябва да се потвърди връзката с останките на синовете на Лиза Герардини. Именно това е причината семейнтаа гробница да бъде отворена за пръв път от 300 години.

Работната версия е, че след смъртта на съпруга си Лиза е станала монахиня, а след смъртта си не е била погребана в семейната крипта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай