Те решаваха

Те решаваха | StandartNews.com

От 10 ноември досега сме имали 14 министър-председатели. Трима от тях не са родени в България - Андрей Луканов, Сергей Станишев и Марин Райков, като последният беше служебен премиер. Да върнем малко обаче от старите ленти.

1. Бунтарят

Георги Атанасов,
премиер от 24.03.1986 г. до 08.02.1990 г., зодия Лъв
----------------
"...Още на 6 юли 1989 г. се договорихме с Петър Младенов, че трябва да се отиде на открит политически сблъсък с Тодор Живков и той да бъде отстранен от ръководството на партията и на държавата. На следващия ден посветихме в плана си Добри Джуров и Андрей Луканов. Така четиримата станахме ядрото на акцията за смяна на ръководството на партията и държавата..."

2. Играчът

Андрей Луканов,
два пъти премиер между февруари и декември 1990 г., зодия Везни
-----------------
"...Само у нас е възможно психически болни хора, подлеци от всякаква гледна точка да бъдат отговорни политически фактори. Тези отклонения от нормалния човешки морал са приемливи по принцип у нас! Те са допустими в очите на едно общество. И това много ме плаши. Аз не виждам как можем да вървим към цивилизовано състояние на нашата държава по този начин..."

3. Съдникът

Димитър Попов,
премиер от края на 1990 г. до ноември 1991 г., зодия Рак
------------------
"...На 2 февруари 1991 г. обявихме свободно образуване на цените на стоките. Тогава аз допуснах журналисти на заседание в Министерски съвет и казах „За Бога, братя, не купувайте!". Жалко е, че днес голяма част от ръководителите на държавата не знаят цялата история..."

4. Наивният

Филип Димитров,
премиер от 08.11.1991 г. до 30.12.1992 г., зодия Овен
-------------------
"...Аз не се плаша от това, че властта в някакъв момент се опитва да натисне в някаква посока по-силно. Аз се плаша тогава, когато никой не реагира. Много се радвам, когато институциите са в естествен конфликт и когато някой настъпи моите права и мога да потърся другата страна, която има интерес да се боричка със своя партньор и да защити правата ми. Това е смисълът на разделението на властите..."

5. Удобният

Любен Беров,
премиер от 30.12.1992 г. до 17.10.1994 г., зодия Везни
--------------------
"...Аз бих се радвал, ако омръзна по-рано на това Народно събрание и виждате, че правя сериозен опит в това отношение, появявайки се непрекъснато..."

6. Железният

Ренета Инджова,
слжебен премиер от 17.10.1994 г. до 26.01.1995 г., зодия Рак
--------------------
"...Нарочното отнемане на ценности от душите ни като вяра и религия е една от причините за нашите трагедии. Етичният и духовен идеал е характеристика на всяка цивилизация и ако човек го няма у себе си, тогава я няма и цивилизацията. А ние напоследък май не можем да се похвалим нито с лични идеали, нито с обществени, нито с политически и геостратегически, нито с духовни..."

7. Пожертваният

Жан Виденов,
премиер от 26.01.1995 г. до 11.02.1997 г.,
зодия Овен
--------------------
"...По време на нашето управление аз бих се подписал, че далавери особени не са правени. 15 години можеха да се извадят наяве абсолютно всякакви уличаващи обстоятелства. Особено, ако вече си клеймосал някой, че е престъпник или глупак, или кукла на конци, всичко ми лепиха и нищо не излезе. И то защото твърдо и спокойно мога да ви дам тази декларация. Сакскобургготски, Станишев, Костов обаче могат ли да го направят?..."

8. Усмихнатият

Стефан Софиянски,
служебен премиер от 19.02.1997 г. до 20.05.1997 г., зодия Скорпион
-------------------
"...Ако се даде възможност на Орешарски да работи свободно, без политическа намеса, може и да успее. Актуализацията на бюджета беше абсолютно задължителна. Не може по дянковски да работим..."

9. Реформаторът

Иван Костов,
премиер от 21.05.1997 г. до 24.07.2001 г., зодия Козирог
-------------------
"...Какво не могат уличните протести – не могат да произведат нито едно конкретно политическо решение на който и да е проблем на гражданите. Не могат да променят политическата система в страната, не могат да изведат българите от икономическата и социална криза. Всяко очакване и натоварване на улицата да решава конкретни политически и управленски проблеми ще завърши с провал на протестиращите и победа на мафията..."

10. Аристократът

Симеон Сакскобургготски,
премиер от 24.07.2001 г. – 17.08.2005 г.,
зодия Близнаци
---------------------
"...Питам, има ли в момента разединение, реално ли е то или е плод на желанието на определени кръгове да се възползват от несъвършенствата на демокрацията за постигане на задкулисни намерения и безотговорно да ни делят на протестиращи и анти протестиращи, на симпатични, умни, десни, бедни, богати, българи, цигани, турци, евреи..."

11. Оцеляващият

Сергей Станишев,
премиер от 17.08.2005 г. до 27.07.2009 г.,
зодия Телец
--------------------
"...Функционирането на парламента зависи от всички. Отговорността не е само на БСП и ДПС, а и в равна степен на ГЕРБ и "Атака". ГЕРБ от първия ден казаха, че не признават изборите и искат нови. Имахме два варианта - или да вървим на избори, които ще възпроизведат това статукво, което хората не признават и заради което излязоха на улицата, или да вървим по трудния начин и да се опитаме да направим нещо.
Ние тръгнахме по по-трудния път..."

12. Мъжкарят

Бойко Борисов,
премиер от 27.09.2009 г. до 13.03.2013 г.,
зодия Близнаци
--------------------
"...Единственият, който управлява сам в новата история на България, съм аз - 4 години. Ако трябва да кажа чисто човешки, от това, което имам като данни, което чувам от европейските лидери, адски много ме е страх какво ще е бъдещето на България в следващите години..."

13. Жокерът

Марин Райков,
служебен премиер от 13.03.2013 г. до 29.05.2013 г., зодия Стрелец
---------------------
"...Всеки ден съм обект на натиск, но не от политици и олигарси, а от проблемите, с които трябва да се справя. Човек на моята длъжност в момента трудно може да бъде заплашен със загуба на власт, тъй като по презумпция един служебен министър-председател управлява, за да предаде властта възможно най-бързо..."

14. Експертът

Пламен Орешарски,
премиер от 29.05.2013 г. до днес,
зодия Риби
----------------------
"...Аз съм склонен да се вслушвам във всякакви критики, в това число и протести. Мисля, че бяха прибързани и ярко политически. Амбицират ме повече да работим така, че хората, които са оказали доверие на тези политически сили, да се убедят, че правителството работи и за тях. Мисля, че това е пътят да осигурим необходимото спокойствие в средносрочен план, за да изпълним целите си..."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай