Светът хрупа кисело зеле

У нас е царят на зимната трапеза

Светът хрупа кисело зеле | StandartNews.com

През тези студени месеци киселото зеле е царят на трапезата на българина. Които са били по-мераклии, са заредили бидоните, другите пък разчитат на плод-зеленчука. Сега е времето да опитате рецепти, различни от познатите сарми, свинско, пиле или пуйка със зеле. Ще ви хареса.

Полска супа

Продукти: 300 г свински ребра, 300 г кисело зеле, 20 г сухи гъби, 1 глава лук, 1 дафинов лист, 6 зърна черен пипер, 5 зърна от хвойна, 1 ч. л. захар, сол, 40 г ечемичен булгур, 100 г пушени гърди. Допълнително: 500 г картофи, 50 г пушена сланина, 1 глава лук, сол.

Приготвяне: Ребрата се заливат с 2 л вода и се слагат на огъня. Като заври, пяната се маха и котлонът се намалява. Добавят се дафиновият лист, черният пипер и хвойновите зърна. Вари се 30 минути. Гъбите се накисват в топла вода, отцеждат се и водата се прибавя към бульона. Гъбите и ситно нарязаният лук също се слагат в бульона, както и киселото зеле, захарта и щипка сол. Остава на огъня 40-50 мин, а 20 мин преди края се слагат булгурът и пушените гърди, нарязани на кубчета.

Отделно се сваряват картофите. На ситно се нарязва сланината и лукът, който се пържи в нея до златисто.

Готовата супа се оставя настрана за 10-15 мин. Булгурът увеличава обема си и я сгъстява. От нея се сипва в дълбока чиния, поръсва се с прясно смлян черен пипер и пресен магданоз. Сварените картофи се сервират отделно с изпържения в сланината лук.

Руски винегрет

Салатата "Винегрет" е класическа за руската кухня. Поднася се целогодишно, защото руснаците си приготвят кисело зеле по всяко време на годината. То втасва най-бързо, като на дъното на съда се слагат филии ръжен хляб, които се покриват със зелеви листа и отгоре се реди нарязаното зеле.

Продукти: 4 картофа, 1 чаша грах от консерва, 4 моркова, няколко солени краставички (не мариновани - има разлика), 1 по-едра глава червено цвекло, 3-4 стръка пресен лук, 150 г кисело зеле, копър, нерафинирано олио, сол.

Приготвяне: Небелените картофи и морковите се сваряват заедно. Отделно се сварява червеното цвекло. Като изстинат, картофите се обелват, а морковите се нарязват на кубчета. Нарязват се на кубчета и краставичките, а пресният лук - на ситно. Продуктите се смесват. Добавят се грахът, цвеклото, нарязано на кубчета, и ситно нарязаното кисело зеле. Салатата се подправя с дресинг от олио, копър и сол, ако е необходимо. Не е задължително салатата да бъде постна. Може да се сложи варено месо или риба. Някои добавят във винегрета и мариновани гъби.

Китайски пълнени рулца

Продукти: 16 квадрата (23 х 23 см) от многолистно тесто, 60 г лук, 1 скилидка чесън, 150 г моркови, 150 г праз, 2 с. л. олио, 500 г кисело зеле, 150 мл зеленчуков бульон, 1 ч. л. чили, черен пипер, 50 г кълнове от лук, 1 белтък, масло.

Приготвяне: Многолистното тесто трябва добре да се размрази. Лукът и чесънът се нарязват на ситно, а морковите и празът - на кръгчета. В олиото се запържват лукът и чесънът, прибавят се нарязаното на ситно кисело зеле, бульонът, чилито и черният пипер. Оставя се да ври 5 мин. Слагат се морковите и празът и се вари още 5 мин. Прибавят се кълновете от лук, но може и перца пресен. Тестото се маже с белтък и във всеки лист се слагат по 2 с. л. от сместа, а после се навива на рулце. Пържат се в масло до покафеняване.

Пиле по испански

Продукти: 1 по-едро пиле, 500 г кисело зеле, по 100 г сушени сливи и кайсии, 250 мл сухо червено вино, 1 с. л. олио, 60 г бекон, 4 скилидки чесън, 50 г нарязани на тънко бадеми, 150 мл бульон, 1 връзка магданоз, 200 г гъби, черен пипер, сол.

Приготвяне: Сушените плодове се накисват за около 3 часа във виното, разредено с малко вода. Отвън и отвътре пилето се поръсва с черен пипер и сол. В подходяща тавичка се слагат олиото и пилето. Отгоре то се покрива с парченца бекон и чесън. Залива се с течността, в която са киснали плодовете. Покрива се с алуминиево фолио и се пече в предварително загрята до 200 градуса фурна за около 40 мин. Киселото зеле се нарязва, към него се прибавят гъбите, плодовете и бадемите. Слага се около пилето, залива се с бульона и печенето продължава още 20 мин без фолиото. Накрая се поръсва с магданоз.

Нашенска баница

В няколко лъжици олио се задушава до омекване половин глава ситно нарязано кисело зеле. Отделно в 1 с. л. мазнина се задушава с щипка сол стрък праз, нарязан на кръгчета. Като омекне, се добавят половин чаша едро натрошени орехови ядки, зелето и смлян черен пипер. Вземат се готови кори. Ръсят се с разтопено масло по две, слага се плънката и се завиват на руло. Подреждането им в намазнена предварително тава става от средата към края. Баницата се пече в умерено силна фурна.

Топрецепта

Традиционно ястие от Елзас

Изпитаната традиционна рецепта от Елзас е неповторимо ястие, когато се приготвя с меса и оригинални колбаси от този регион на Франция. Но и ние може да я измайсторим, защото пък нашето зеле е по-вкусно.

Продукти: 2 кг кисело зеле, 400 г пушен свински бут, 5 пушени котлета или дебели резени пушена шунка, 5 немски кренвирша, 250 г немска наденица, 2 глави лук, 1-2 дафинови листа, 150 мл бяло вино, 150 мл месен бульон, 4 скилидки чесън, сол, черен пипер, 3 карамфилчета, свинска мас (още по-добре е, ако намерите гъша).

Приготвяне: В голяма тенджера се разтопява маста, добавят се ситно нарязаното зеле, лукът, чесънът и подправките. Залива се с виното и бульона и всичко се задушава под капак до омекване. В някои рецепти от Елзас слагат и 1-2 настъргани ябълки. После се подреждат бутът и котлетите, а по-късно и колбасите. Вари се на тих огън до готовност. Гарнитурата, която се поднася, е картофено пюре или варени картофи. Подходящи са и кнедли, ако умеем да ги приготвяме.

(Нели Аспарухова)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай