Созопол крие тайни за вампири и пирати

Рецепти за сладко от зелени смокини и сушен чироз се пазят под секрет

Созопол крие тайни за вампири и пирати | StandartNews.com

Созопол претендира, че е градът, в който са заключени най-много тайни. Като се започне от невероятните археологически находки и се стигне до секретните гозби, чиито рецепти местните хора ревниво пазят от пришълци. Няма турист, който да не е паднал в плен на неповторимата антична атмосфера, вплела в едно старинни руини, които разкриват мощи на светци и останки от вампири. Безпощадните векове са съхранили и днес духа на римляни и гърци, чиито крепостни стени и кули още опасват крайбрежието. Всичко това, обвито в дъх на смокини, прясна риба и морски водорасли.

Странникът, който стъпва за първи път в Созопол, ще открие, че е попаднал в съкровищницата на безвъзвратно отминали хилядолетия. Уникални археологически находки разказват стотици невероятни истории от времената, когато тук са се заселили първите морски жители. Местният музей пази лодка еднодръвка от библейските времена на Ной. Примитивният плавателен съд е датиран от преди 7000-8000 години, когато се предполага, че се е случил световният потоп на Земята. Свидетелства и за първите обитатели, които със сигурност са били и виртуозни мореплаватели. Най-голям интерес обаче предизвиква древният вампир, който е изложен в разкошна витрина в музея. До нея е изложено и

лицето му, възстановено от антрополози

по черепа. Туристи от цял свят прииждат дори и през зимните месеци в Созопол, за да видят уникалната находка и да се щракнат за спомен с древния кръвопиец. Само пет минути път пеша делят вампира от другото чудо на града - светите мощи на Йоан Кръстител. Безценната за всички християни реликва може да се види в реставрирания храм "Св. св. Кирил и Методий". По-любопитните задължително прескачат до близкия остров "Св. Иван", за да видят руините на древния храм, в които археолозите откриха светите мощи. Поклонниците не пропускат да посетят и малката църква "Св. Георги". Тук се съхраняват частици от мощите на Андрей Първозвани и малко парче от Христовото разпятие. Вярващите казват, че ако човек се помоли с вяра пред тях, се случват истински чудеса. Същата сила се приписва и на мощите на Кръстителя.

Една ръка разстояние дели християнските светини от езическите божества, които в миналото са били единственото спасение за древните хора. Летописите разкриват, че на малкия остров Св. Кирик се е извисявала внушителна статуя на бога Аполон. Археолозите не са открили дори и парче от нея, но легендата е превърнала острова в магическо място, което си заслужава да се види. Туристите могат да разгледат и останките от някогашния храм на Посейдон. Светилището на повелителя на морета и океани съвсем закономерно се намира на крачка от вълните.

Крепостта "Каструм Домини", разположена на нос Скамни, е другата уникална забележителност на Созопол. Тя пази

кървавите тайни на свирепия пират Кривич

Легендарният морски разбойник в миналото бил и местен феодал. Крепостта му се издигала на най-стратегическото място, заобградена от кули високи 12-15 метра. "Има документи за човек на име Кривич, вероятно славянин, който през 1287 г. е отбелязан като пират във Венецианските книги, в които се записвали всички пиратски акции върху техни галери в Черно море. През 1352 г. човек със същото име - Кривич, вероятно негов наследник, е бил управител на Созопол. Възможно е през 1287 г. записаният като пират Кривич също да е бил управител. В онези времена пиратството е било държавна политика, а властта се е предавала по наследство. Когато чужд кораб откажел да си плати мита и акцизи на даден град пристанище, градската управа го нападала и го ограбвала. Ето така господарят на Созопол е останал като разбойник в архивите на Венеция", разказват приказната история археолозите.

Сред най-новите находки до крепостната стена е уникална антична пещ. В нея сръчни майстори грънчари изработвали луксозни керамични съдове за местните аристократи. Древното съоръжение е с диаметър над 3 метра и датира от втората половина на V век. пр. Хр.

Освен с археологическите си паметници Созопол е прочут и с невероятните заведения. Почти няма къща в стария град, която да няма кръчма или кафене. Менютата, които се предлагат тук, не могат да бъдат опитани другаде. Местните хора се славят като най-добрите рибари по цялото Черноморие. Двете крайбрежни улички са осеяни с малки ресторантчета с вкусни гозби. Рибната чорба е задължителна в менюто и на първо място. Тя се приготвя по стара местна рецепта и е най-строго пазената тайна. Другият голям секрет е сушената риба - чироз. Деликатесът се продава само на метри от амфитеатъра до стария град. Чироз от меджит или хамсия се продават на връзка с по 15 рибки за 5 лева. Същата е цената и на сушения сафрид, но за връзка с 30 рибки. На пристанището пък се продава вкусна прясна риба. В момента рибарите вадят попчета, хамсия, сафрид и чернокоп.

Созопол си има и място, прославено с най-вкусната рибена чорба и с домашен сладолед от зелени смокини. Знаят го и местните, и туристите. Заведението "Албатрос" е любимо на родни актьори като Юлиан Вергов, Захари Бахаров и Владо Карамазов, които са там всяко лято. В ресторантчето работи цяла фамилия, която пази тайните на добре изсушената риба с подправки, на неповторимата рибна чорба и на домашното сладко от зелени смокини. Ръчно приготвеният сладолед се прави от мляко, яйца, канела и прясно изпечени карамелизирани ядки.

Първият космонавт Юрий Гагарин също е бил пленен от местните деликатеси, когато посетил града преди повече от половин век. Хората в Созопол разказват, че когато си тръгвал, отнесъл със себе си няколко връзки чироз, увит в стар брой от тогавашния вестник "Черноморски фронт". Шефът на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти пък напълнил цял багажник със сладко от смокини.

Нашият град заслужава да оглави Чудесата

Панайот Рейзи, кмет на община Созопол

Мощите на светеца - закрилник на Созопол, направиха чудо, като отвориха сърцата на стотици хиляди българи и чужденци за неговата святост и за християнските ценности, дошли да се поклонят в нашия град. Сега е наш ред, на всички нас, да направим ново чудо и най-великото откритие на всички времена да заеме достойното първо място в класацията "Чудесата на България".

Призовавам всички мои съграждани, приятели на Созопол и всички жители край морето да гласуват за мощите на свети Йоан Кръстител!

Остават само няколко дни до 17 ноември и нека всички, които почитат светостта на Йоан Кръстител, обичат Созопол и вярват в чудото на Кръстителя, да дадат своя вот, като гласуват всеки ден на www.bgchudesa.com .

Ще допуснем ли златото на гетите или римска крепост да станат символ на новото хилядолетие и на българската слава? Нека заедно направим чудото! Созопол заслужава да бъде номер 1!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай