След 50 спортът е допинг за мозъка

7 трика, които ще ви държат във форма и със сребро в косите

След 50 спортът е допинг за мозъка | StandartNews.com

50 г. - звучат като присъда, но могат да се окажат и "бел епок" - зависи от вас. Среброто в косите не ви дава право да се отпускате, категорични са спецовете по антийейджинг. Напротив - с подходящ режим ще се чувствате красиви, щастливи и енергични, въпреки че сте в категория "50+". Как да подострите ума си и да подмладите тялото си? Ето 7 трика, събрани от американското списание "WebMD".

1. Радост на четири крака

Ако децата ви вече са напуснали гнездото и се чувствате самотни, помислете за домашен любимец. Според скорошно американско проучване хората, които имат куче или котка, по-рядко страдат от сърдечни проблеми и имат по-нисък холестерол. Така не просто ще запълните празнината у дома и ще си имате неизчерпаем източник на радост, а и ще се погрижите за здравето си. Освен това ежедневната разходка на кучето ще ви помогне да останете във форма.

2. Балсам за мускулите

Остаряването не значи, че трябва да се откажете от сутрешната си тренировка. Много хора смятат, че кросовете се отразяват зле на коленете например, но според ново проучване тичането сутрин заздравява ставите. Ако страдате от артрит, кросът може да бъде много натоварващ за вашето тяло. Затова може да заложите на някакви упражнения, които да укрепят мускулите и ставите ви. Много добър избор е бързото ходене или карането на колело.

3. Учете език

Изненадайте себе си! Вместо да се придържате към познатите си занимания, потърсете нови преживявания. Ако имате достатъчно свободно време, може да поддържате ума си с изучаване на нов език или музикален инструмент. Новите занимания ще запазят съзнанието ви здраво дори и с напредването на възрастта.

4. Гимнастика за паметта

Ако искате да запазите ума си остър като бръснач и занапред, правете упражнения. Скорошно проучване установи, че редовната физическа активност в средна възраст може да намали риска от проблеми с паметта и мисленето с 39%. Тренировките увеличават притока на кръв към мозъка и подпомагат развитието на нови мозъчни клетки. Само 30 минути каране на колело или ходене на ден ще се отрази прекрасно на мозъка ви.

5. Бройте калориите

С напредването на възрастта метаболизмът се забавя, което налага приемането на по-малко калории. Включвайте в менюто си продукти, които съдържат необходимите ви хранителни вещества. Яжте повече листни зеленчуци и различни плодове, наблегнете на нискомаслените млечни продукти, за да си набавите калций. Ограничете до минимум газираните сладки напитки и лакомствата.

6. Добрина за сърцето

Прекарването на повече време със семейството и приятелите също ще ви помогне да се чувствате добре. Проучванията показват, че хората, които общуват повече, имат по-малко проблеми с паметта, отколкото връстниците си, които не са толкова общителни. Може да опитате и с доброволчески труд, който доказано намалява риска от сърдечни проблеми.

7. Спете поне 6 часа

След 50 голяма част от хората започват да спят по-малко от преди. Това до някъде е нормално. Но ако спите по-малко от 6 часа на нощ и се чувствате изтощени, потърсете помощ. Безсънието не е нормална част от процеса на остаряване. Спортувайте, пийте по-малко алкохол и ако това не помогне, обсъдете с вашия лекар варианта за медикаментозно лечение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай