Седем подправки за пикантен вкус

Овнешкото не може без кориандър, пилешкото - без джинджифил

Седем подправки за пикантен вкус | StandartNews.com

Манджата без подправки е толкова безвкусна, че за този, който я е приготвил, казваме, че си е "оставил ръцете". В нашата кухня традиционно използваме класическите магданоз, чубрица, джоджен, копър... Но на пазара вече има голям избор на аромати, които може да разнообразят и обогатят вкусовите качества на ястията ни.

По-смело посягайте към кориандъра. Той се използва широко в индийската и тайландската кухня, без него е немислимо мексиканското гуакамоле. В някои европейски страни използват зрънца кориандър за овкусяване на ръжения хляб. Най-приятен за нашите хранителни навици е добавен към готвено овнешко месо или някои рибни сосове. За да се получи по-силен аромат, може да се комбинира с риган, чесън, лук и черен пипер.
Джинджифилът придава пикантен вкус и ухание на ястията. Прясно настърган или нарязан се слага в различни маринати, подправя риба, пилешко или свинско месо, зеленчуци. Върви много добре за супи и азиатски салати.
Дивият лук (или самардала) не ни е непознат, но рядко го ползваме. Той е като пресния, но стръковете са много по-тънки и фини. Идеален е за подправка на варени меса, гъби, пиле, картофи, яйца, ястия с ориз, пресни домати и краставици.
В българската кухня розмаринът обикновено се използва изсушен, и то не особено активно. В средиземноморската не е така - с клонки пресен розмарин се покриват различни меса, картофи или гъби, които ще се пекат на скара. Вкусът е чудесен!
Салвията (градински чай) също я знаем, но не й обръщаме достатъчно внимание. Пестеливо използвана заради силния й аромат, тя е великолепна подправка, която придава завършен вкус на сосове и крем супи от грах, леща и тиква. Пасва много добре на сирене и яйца.
В арабските магазинчета около Женския пазар може да се намерят т. нар. "Седем подправки" - това е микс от кардамон, джинджифил, карамфил, индийско орехче, бахар, черен пипер и канела.
Източните народи слагат по щипка във всяко ястие, за да добие типичния екзотичен вкус.

Ароматно телешко

Телешко с подправки може да се приготви, като месото се реже на порции, които се овалват в гъста смес от счукан чесън, нарязани на ситно моркови, 1 с. л. винен оцет, кимион, 1-2 счукани карамфилчета и 2 с. л. кисело мляко. Така престояват 1-2 часа. После месото се задушава с олио и вода около час на слаб огън в чугунена тенджера.

Балсамов винегрет

Продукти: 1/4 ч. ч. зехтин, 1/4 ч. ч. балсамов оцет, 2 с. л. лимонов сок, 1 с. л. горчица, 1 с. л. мед, 1 малка глава лук, сол и прясно смлян черен пипер на вкус.
Приготвяне: Всички продукти се изсипват в блендера и се пасират до хомогенна смес. Сервира се с пресни зеленчуци - моркови, репички, цветчета карфиол, парчета краставица, а за по-голям ефект винегретът се изсипва в отрязана отгоре и почистена от семето камба. Зеленчуците се похапват, като се топват в соса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай