Понеделник,

Съдят пианистка за вдигане на шум

От: Failed to load user -
1311
Съдят пианистка за вдигане на шум
A
A
A

Жирона. В Окръжния съд на Жирона в испанската област Каталуния беше открит съдебен процес срещу пианистката Лайа Мартин за това, че нарушава спокойствието на своя съседка, съобщи ClassicFM.

Музикантката е обвинена в „шумово замърсяване на околната среда", както и че с това нанася психологически травми. По думите на Соня Босомс, която е завела делото, тормозът е продължил четири години, считано от октомври 2003 г. до септември 2007г. Това принудило съседката да напусне сградата.

В процеса са включени и родителите на 28-годишната пианистка, като „съучастници" в деянието, тъй като в началото на периода тя е била на 18-годишна възраст. Защитата настоява за оправдателна присъда на тримата.

Лайа Мартин отхвърли основните аргументи на прокурорите, като например репетициите й по осем часа дневно. Обвинената уверява, че заради непрестанни турнета и заради образованието си в Барселона и Манреса, не остава често в тази къща, разположена в Пучсерда /на 159 км. от Барселона/.

Соня Босомс твърди, че поради звука от пианото са настъпили смущения в съня й, нервност, тревожност, безпокойство, панически пристъпи, както и трудности в последните месеци от нейната бременност с второто й дете, което се ражда през 2006г. Жалбоподателката се премества в Галисия през януари 2008г. с цялото си семейство.

Според обвинителния акт, жената е развила фобия към пианото до такава степен, че не е способна да го слуша или гледа дори и на филм. Седем години и половина затвор грозят испанската пианистка. Освен лишаване от свобода, прокурорът е поискал и забрана срещу Лайа Мартин да упражнява всяка професия, свързана с този музикален инструмент за срок от 4 години, глоба в размер на 10 800 Евро и обезщетение от тримата обвиняеми на обща стойност от 9 900 Евро.

Изслушванията по делото продължават до 15 ноември.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички