С кросфит помпаш мускули в парка

Програмата на гимнастика Грег Гласмън е допинг за имунитета

С кросфит помпаш мускули в парка | StandartNews.com

Обичате да сте във форма и да се грижите за здравето си чрез спорт, но ви е омръзнало от прашните и задушливи фитнес зали? Предлагаме ви нещо ново и модно - кросфит. "Спорт, който можете да упражнявате навсякъде и по всяко време. Който ще ви поддържа стройни, стегнати и не на последно място - здрави", хвали го Никола Гайдов, практикуващ кросфит от година.

Концепцията на кросфит идва от Грег Гласмън, бивш американски гимнастик. През последните години е популяризиран от руснаците чрез множество видеа в YouTube. През 2001 г. е създаден сайтът www.crossfit.com, който има богата библиотека от обяснителни статии, клипове с упражнения и форум за дискусии. Всеки ден в сайта се публикува и тренировка за деня (WOD - Workout Of The Day).

"В основата му е кардио тренировка - интензивно натоварване с кратки почивки", обяснява Никола. Кросфитът подобрява кръвообръщението, развива респираторната система и цялата мускулатура. Повишава силовата издръжливост, гъвкавостта, издръжливостта, координацията и ловкостта. Освен това калява и повишава имунитета. Той е една по-добра алтернатива за поддържане на форма от фитнеса. Винаги се практикува на открито, на чист въздух, използва се само собственото тегло,

не се приемат никакви хранителни добавки

и стимуланти и не на последно място - спестява средства за фитнес карти и инструктори. "Цялата тренировка продължава между 30 и 45 минути, но тъй като е много натоварваща за ставите, е необходимо хубаво да се загрее предварително, най-добре с тичане", казва Ники. Спортистите наричат този вид тренировка кръгова. Един кръг включва между 3 и 5 различни упражнения, които се правят едно след друго без прекъсване. След като се изредят, се почива за кратко (1-2 мин) и се започва отначало. Целта е тялото да се стресира максимално, за да се постигне възможно най-голям ефект. "Желателно е да не се повтаря една и съща група упражнения, защото ефектът от спорта намалява, ако тялото привикне с конкретното натоварване", коментира Гайдов. По мнение на спортиста една от възможно най-тежките комбинации включва 5 набирания, 15 лицеви опори и 15 клека. Като всичко това

трябва да се направи за 1 минута

и да остане време за почивка.

Упражненията при кросфит могат да бъдат разнообразни: клякане, бягане, набиране, кофички, коремни преси, скачане на въже. Може да се включи и т. нар. тренировъчен ластик. "Всички упражнения са вдъхновени от гимнастиката и леката атлетика, а в бойните спортове се използва за загрявка", разказва Никола. Според него през последните години се забелязва много хубава тенденция - младежите в училищата все повече се интересуват от кросфит и го предпочитат пред затварянето във фитнес залите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай