Неделя,

С кросфит помпаш мускули в парка

От: Администратор -
1853
С кросфит помпаш мускули в парка
A
A
A

Обичате да сте във форма и да се грижите за здравето си чрез спорт, но ви е омръзнало от прашните и задушливи фитнес зали? Предлагаме ви нещо ново и модно - кросфит. "Спорт, който можете да упражнявате навсякъде и по всяко време. Който ще ви поддържа стройни, стегнати и не на последно място - здрави", хвали го Никола Гайдов, практикуващ кросфит от година.

Концепцията на кросфит идва от Грег Гласмън, бивш американски гимнастик. През последните години е популяризиран от руснаците чрез множество видеа в YouTube. През 2001 г. е създаден сайтът www.crossfit.com, който има богата библиотека от обяснителни статии, клипове с упражнения и форум за дискусии. Всеки ден в сайта се публикува и тренировка за деня (WOD - Workout Of The Day).

"В основата му е кардио тренировка - интензивно натоварване с кратки почивки", обяснява Никола. Кросфитът подобрява кръвообръщението, развива респираторната система и цялата мускулатура. Повишава силовата издръжливост, гъвкавостта, издръжливостта, координацията и ловкостта. Освен това калява и повишава имунитета. Той е една по-добра алтернатива за поддържане на форма от фитнеса. Винаги се практикува на открито, на чист въздух, използва се само собственото тегло,

не се приемат никакви хранителни добавки

и стимуланти и не на последно място - спестява средства за фитнес карти и инструктори. "Цялата тренировка продължава между 30 и 45 минути, но тъй като е много натоварваща за ставите, е необходимо хубаво да се загрее предварително, най-добре с тичане", казва Ники. Спортистите наричат този вид тренировка кръгова. Един кръг включва между 3 и 5 различни упражнения, които се правят едно след друго без прекъсване. След като се изредят, се почива за кратко (1-2 мин) и се започва отначало. Целта е тялото да се стресира максимално, за да се постигне възможно най-голям ефект. "Желателно е да не се повтаря една и съща група упражнения, защото ефектът от спорта намалява, ако тялото привикне с конкретното натоварване", коментира Гайдов. По мнение на спортиста една от възможно най-тежките комбинации включва 5 набирания, 15 лицеви опори и 15 клека. Като всичко това

трябва да се направи за 1 минута

и да остане време за почивка.

Упражненията при кросфит могат да бъдат разнообразни: клякане, бягане, набиране, кофички, коремни преси, скачане на въже. Може да се включи и т. нар. тренировъчен ластик. "Всички упражнения са вдъхновени от гимнастиката и леката атлетика, а в бойните спортове се използва за загрявка", разказва Никола. Според него през последните години се забелязва много хубава тенденция - младежите в училищата все повече се интересуват от кросфит и го предпочитат пред затварянето във фитнес залите.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички