С климентицата под мишница сме тръгнали на Запад от Вестерос

Такива безобразия се изрекоха през изминалите 30 дни, че по-добре да не ги припомняме

С климентицата под мишница  сме тръгнали на Запад от Вестерос | StandartNews.com

От две катастрофи истинският патриот винаги ще избере националната! Ще стигнем и до това твъдение, прелюбезни, но преди това малко
факти. Никой не знае какво има на Запад  от Вестерос, защото няма карти, а и следващ сезон на „Game of Thrones” няма да има.  
Втори факт: по-скоро това, което наричаме кирилица, е създадено от Климент Охридски въз основа на по-старите букви на Свети Константин Кирил Философ. Единственият извор, отправящ към подобно  твърдение, е записът в житието на Свети Климент от Димитри Хоматиан: „...изобретил и други форми на буквите за по-голяма яснота от ония, които изнамерил мъдрият Кирил”
Интерпретации: Фактът, че изборите за европарламент съвпадат с Кирило-Методиевите дни би следвало да ни направи, ако не малко по-смирени, то поне по-уважителни към словото. Но не би! Такива безобразия се изрекоха през изминалите 30 дни, че по-добре да не ги припомняме. Усещането е, че
всинца сме тръгнали към бурното море
на Европа заедно с другите европейци

без кормчия, на когото да вярваме

безрезервно, без карти и с куп оплаквачки на борда, които постоянно пророкуват страшни бедствия, вият и пищят „Спрете Земята, искам да сляза!”. Ако Оскар Уайлд наблюдаваше от аристократичния си брезкит във времето това положение, вероятно би го описал именно като „пристъп на лудост по време на буря”. Най-парадоксалното е, че цялата предизборна врява в България е насочена към вътрешната политическа власт, а не към общоевропейските ни проблеми. БСП ще изпращат в Брюксел депутати, които да разобличават ГЕРБ, демократите на Радан – и те, но ще ползват Макрон, защото е неудобно някак си през ЕНП. Кого, освен Елена Йончева ще ползва БСП, е загадка. Едва ли ще могат да разчитат на ПЕС, след като така сладко и публично унижиха председателя й. Воля, след като пребориха неволята в България, имат воля да я преборят и в други европейски страни. ВМРО ще пазят България от онези, на които те лично не са издали български паспорти. Останалите да не ги изреждам. Единствено ГЕРБ правят отчаян опит
да говорят за европейски политики. Наричам го отчаян, не защото говорят отчаяни неща, а защото подозрението, че се мъчат да отклонят разговора от апартаментите тегне...ГЕРБ се опитват да бъдат част от решението на европейските проблеми и постоянно припомнят как до скоро българите бяхме, ако не част от проблема, то със сигурност част от пейзажа. И са прави. Бяхме. Но какво предстои е по-големият въпрос. И тъжното е, че дори когато рядко се задава, още по-малко са онези сънародници, които искат да чуят възможните отговори.
Разпада ли се ЕС?  Сладката кръчмарска приказка, че сме успели да съсипем три империи (Византийската, Османската и Съветската ) и сме път да разбием и четвъртата – Европейската,

буди псевдопатриотичен гъдел

но е доста далеч от истината. Въпреки Брекзит и купищата проблеми – Обединена Европа се развива по-добре от всякога. И ако за 30 години тя е направила повече от пет пъти ръст на брутния си вътрешен продукт – до 16, 5 милиарда долара, реалните прогнози са само за следващите 4-5 години да достигне 25 милиарда! И това е ефектът от общия пазар, без да се предвижда резултат, който ще се постигне от безпрецедентните в европейската история инвестиции в научни изследвания и иновации. При това не просто със запазване, но и с увеличаване на големите социални разходи.
Много били европейските чиновници, задушавали ни. Всъщност в процентно отношение спрямо населението администрацията на ЕС е най-малката в сравнение с всяка отделно взета европейска държава. За над 500 милиона европейски граждани – 32 хиляди служители. Например за 325 милиона население американци разполагат с 2, 6 милиона чиновници.  Въртящата се около изхода Великобритания обслужва гражданите си с 400 хиляди чиновника!
Еврото направи живота на всички по—скъп, е едно от най-глупавите твърдения на евроскептиците. Общата валута е изключителна благодат за бизнеса, най-паче за такива бизнеси като българския. Най-малкият й принос е избягването на загуби от комисионни при кръстосването на валутите. За пръв път в новата си история - може би след 1923-а година, България изнася повече за Германия, отколкото внася. А немският пазар е чудесно място – ще ви го каже всеки, който дори едно вурстче е изял там. Точно благодарение на еврото, средният процент на инфлация в Европа твърдо се стабилизира около 2%, което също е

безпрецедентно в следвоенната й история

Европа се ислямизира, Мохамед било най-често срещаното европейско име. Под 5% е ислямското население в Европа. През много векове от съществуването на Европа е било далеч по-голямо. В България, например, в процентно отношение винаги сме имали повече мюсюлмани, отколкото Европа като цяло. Каквито и проблеми да създават, с които обичат да ни плашат патриотарите, не е нещо, с което Европа да не се е справяла и да не може да се справи. Тероризмът, предизвикан от ислямски фундаментализъм е доста бледо копие на левия терор в Европа от средата на миналия век, а и в повечето случаи замесените бяха европейци, някои трето поколение преселници. И почти винаги представители на недостатъчно добре интегрирали се общности.
Германия и Франция доминирали Европейския съюз.  Факт - те са големи икономики и с големи населения, излъчващи много и силни политици. На френската и немската мисъл се основават повече от две трети от философията и науката на Европа. Но никога в досегашната история на стария континент т.нар. „малки” европейци не са имали подобна тежест при взимането на общите решения. Мислите ли, че ако нямаше ЕС, някой щеше да се интересува от Орбан? Най-много Русия да изпрати два-три танка...
Европа води епохална хибридна война с Русия.  Помня преди десетилетия, когато попитаха в  интервю Тодор Вълчев, тогава управител на БНБ, „има ли умишлена атака срещу лева”, старият и мъдър икономист отговори: „Аааа, не!

Всичко е от нашенската глупост

От норвежките гейове, които ще ни откраднат децата, до Кремъл, който не спи и мисли как да компрометира генерал Атанасов, всичко си е нашенска глупост. Европа налага санкции на Русия – вярно е. И самата тя страда от тези санкции – също е вярно. Просто Европа е място, където понятията морал и законност са нещо, за което все още си струва да се страда. Място, където умерено търпят политици – тип „императори”. В същото време тя се опитва и постига доста успехи в бизнеса с Русия, поставяйки руската икономика във все по-голяма технологична зависимост от европейската.  Във всички случаи  по-голяма, от колкото ресурната зависимост на Европа от Русия. И с новите технологии  и избедняването на петролната икономика тази разлика  ще се задълбочава.
От общото всички губим по малко. Както героите на „Game of Thrones”  (показал съм на картинка кой какво губи, ама не го превеждам, за да не загубим детската аудитория).  Но и в пъти повече печелим  и мисля, че това е факт не само за строителите на фалшиви къщи за гости.  
Пиша всички тези неща, за да ви кажа този уикенд да не ходите до Солун, освен ако не сте намислили да създаде нова славянска азбука. Останете си, или се върнете на време и гласувайте! Европа е важна и се нуждае от всеки глас, дори да го дадете за най-големите евроскептици. Тя се нуждае да усети, че  гражданите й наистина се интересуват от този проект. Това ще й даде сила да продължи. А и един симпатичен парадкос – колкото повече гласувате, толкова по-трудно ще им става на националните политици да са просто добре платени екскурзианти в Брюксел и Страсбург. За зависимостта между избирателната активност и цената на избирателно кебапче вече се е говорило и писало много. Купените гласове могат да се победят само от некупените.
Да се върнем на „Game of Thrones”, че да остане време и за азбуката на Климент. Денерис Таргариан не можа да преживее, че 40 години преди нея Людмила Живкова е казала „мислете за мен като огън”. Сериалът завърши не съвсем в духа на автора на „Песен за огън и лед ”Дж.Р.Р.Мартин, но

изненадващо мъдро и справедливо

„Всички са малко недоволни, което означава, че направихме добра сделка” каза мъдрото джудже от Ланистърите, с което издаде, че сценаристите са американци. Джон Сняг потегли на Север от Вала, а Аря Старк тръгна на Запад от Вестерос, доказвайки, че големите открития се правят, когато никой не ти предлага  никакъв държавен пост. След като десетилетия мечтаехме за Запада и вече сме там, пък взе че не на всички ни харесва, можем и ние да я последваме, гушнали буквара с кирилицо/климентицата под мишница. Можем, но има един проблем, който си струва да отбележим точно на 24 май: в ЕС признаха за равноправен език българският и на всяка официална среща има и превод на български. Може да ви се стори парадоксално, но общоевропейските документи, преведени и на български език в Брюксел, гонят по обем цялата българска литература, преведена на европейски езици през следвоенните десетилетия. Кирилицата е третата официална азбука в Европа редом с латинските и гръцките букви. ЕС е една от гаранциите за съхранението на езика ни, противно на плачовете на патриотарите.  Опасявам се, че на Запад от Вестерос това няма да е така.  Въпреки че реално Климент Охридски и неговите ученици са  големите разпространители на кирилицата и християнството по нашите земи, именно светите братя Кирил и Методий са обявени за светци покровители на Европа, едни от малкото канонизирани и от православната, и от католическата църкви.
Понякога съм краен към българските патриотари и националисти, но то е само защото с изумителна лекота разпространяват лъжи и митове относно най-значимия политически проект на света от създаването на САЩ насам. А и собствената ни  история  учи, че от две катастрофи, националистите винаги избират националната.

текст под снимки

В играта на тронове всеки губи по нещо...

Физиологичната йерархия в ЕС - когато погледнат надолу, висшестоящите виждат само изпражнения. Когато погледнат нагоре, нисшестоящите виждат само задници.

Антон Митов, портрет на Свети Климент Охридски от 1905 година

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай