Русия ще отбележи загиналите в Първата световна война

Русия ще отбележи загиналите в Първата световна война | StandartNews.com

Москва. Ден на възпоменанието на руски войници от Първата световна война ще бъде отбелязан за първи път в Русия в четвъртък.

Председателят на Държавната Дума, председателят на Организационния комитет за подготовка на дейностите, свързани със 100-годишнината от Първата световна война и председателят на Руското историческо общество Сергей Наришкин ще поднесат от името на правителството венец с черна панделка на Паметника на войниците, паднали в Първата световна война от 1914-1918 в Москва, предаде ИТАР-ТАСС.

Възпоменателната дата е създадена по инициатива на руския парламент през есента на 2012 г. и съвпада с влизането на Руската империя в Първата световна война.

Първата световна война е продължила от 1914 до 1918 година. В неея се включват повечето Велики сили, обединени в две противостоящи коалиции - Антантата (Франция, Русия, Великобритания, Сърбия и много други държави) и Централните сили (Германия, Австро-Унгария, Османска империя и България).

Над 70 милиона войници, от които 60 милиона европейци, са мобилизирани в една от най-тежките войни в човешката история. Повече от 15 милиона души са убити, което прави Първата световна война една от най-смъртоносните.

Непосредствен повод за започването на войната е Сараевският атентат на 28 юни 1914 година, при който сръбски терорист убива австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай