Ромските екшъни влизат  в предизборния мач 

Драмата във Войводиново може да отвори пътя за партия на бивши военни, които да дръпнат от вота на националистите

Ромските екшъни влизат  в предизборния мач  | StandartNews.com

Ромско насилие, което вади настръхналите и гневни българи на улицата. Политици, които държат яростни речи и се пъчат в челните редици на шествията. Показни акции с влизане на полицията  в гетата и багери, които бутат някоя и друга съборетина. Този филми сме го гледали вече няколко пъти. Понякога в по-кървав и драматичен сценарий, като в Катуница през септември 2011 г., когато двама младежи си отидоха заради разбеснялата се рода на Цар Киро. Или само с размахване на бухалки и брадви като в Гърмен и Кремиковци. 
След като седмица две новината за поредния екшън между роми и българи се върти нон стоп по медиите, всичко заглъхва.  
Мургавите ни събратя отново вдигат незаконни къщи, закачват се нелегално за елекгрическите стълбове, не плащат сметки, крадат, бият и рушат. Невръстни деца раждат деца, които не стъпват в училище, но родителите им прибират социални помощи. 
Това пък трупа омраза и гняв сред всички, които живеят според законите. И поставя въпроса защо едно малцинство, уж бедно и несретно, винаги е с много повече права от другите.
Омагьосан кръг, от който не можем да излезем от десетилетия въпреки милиардите левове и евро, изсипани за прословутата интеграция на ромите, която така и не се случва. 
Парите обаче изчезват на принципа „куче влачи, диря няма“. Само ромските тартори и куп фондации рязко се замогнаха. 

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------    

Зверският побой над командоса Валентин Димов от озверели роми във Войводиново донякъде е дежа вю. Обикновено обаче жертвите на мургавите насилници са стари хора и младежи. Сега братята  Борис и Асен Пакетови посегнаха на професионален военен, при това с три мисии зад граница. Цял късмет е, че 33-годишният ефрейтор остана жив след яростните ритници в главата. Ромите обаче стават все по-дръзки, дни по-рано те набиха и полицай. 
В белите държави да вдигнеш ръка на служител на реда е немислимо, защото цялата мощ на държавата ще се стовари върху всеки, който си го позволи. Затова дори и отявление бандити не смеят да посегнат на униформен. При нас обаче от този респект няма и помен. 

Каза го и вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов, който дойде на място. „Циганите са станали много нагли и след като преди няколко дни са набили полицай, сега са посегнали на военен“, отсече лидерът на ВМРО. И заговори за нуждата от прилагането на спешни мерки за обуздаване на ромската престъпност „Това не може да продължава повече. Трябва да се започне от там – докога държавата ще финансира безразборната циганска раждаемост, крайно време е да се въведе един модел. Държавата да покровителства и да поощрява грамотната раждаемост“, призова Каракачанов. И обясни, ще се спират социални помощи на семейства, които не пускат децата си на училище или отказват работа по програмите за заетост и други.
Ромите отдавна са цигани в речника на родните националисти, но когато това се чу и от устата на държавник, незабавно последва обвинение за дискириминация към вицепремиера.
"Вижте, аз казвам неща, които мислят 90% от българите. Така че не може някаква циганска организация да ми налага цензура. Разбира се, не визирам всички роми, тъй като има такива, които работят и учат, но тези по малките населени места вече станаха нагли. На декар и осемстотин живеят двеста човека", отвърна Каракачанов. И продължи: "Факт е, че представителите на тези общности вилнеят и са неграмотни. Извинете, но не останаха области в страната, в които да няма изстъпления. Това вече не може да се търпи. Докато аз съм министър на отбраната няма да позволя никой да вдигне ръка срещу български войник, защото по този начин ти нападаш институциите в тази държава. Двама калпазани решават, че може да го пребият и убият и това не е единственият случай. Няма да го допусна", коментира още военният министър.

Най-същественото обаче беше, че освен думи, този път имаше и незабавни действия. Багерите влязоха в ромската махала на Войводиново и започнаха да бутат незаконните къщи. Оказа са, че те имат електричество и партиди в ЕВН. Постройките бяха празни, защото мургавите им обитатели бяха избягали заради всекидневните митинги, шествия и закани за саморазправа от гневните българи."Общественото мнение е едно - връщане назад няма! Ще бъдат съборени още 4 къщи, силно казано къщи. За съжаление, трябва първо да има някакъв инцидент, за да се стигне до премахване на незаконните постройки", заяви кметът на Войводиново Димитър Тосев. Той обясни и защо къщите не са били съборени много по-рано, както и защо обитателите им са разполагали с електричество без да заплащат за него.
"Преди 20 години имаше една съвсем малка къщичка, която имаше електромер. Той е унаследен от следващите, които дойдоха. Като кръвоносна система е свързана цялата ромска махала. От един узаконен електромер се пускат всевъзможни кабели", разясни кметът. Схемата всъщност може да се види във всяко едно ромско гето у нас.
На пръв поглед изглежда много лесно и логично навсякъде да последват примера на селския управник.
Това обаче не се случва, а отговорът е натрапчив. Ромите са най-активните гласоподаватели, при това дисциплинарани и организирани. Дали срещу пари, кебапчета, други благини или заради заплахи, но техният вот е ясен и контролиран от Десети ноември насам. 
При това ромските гласове не са монопол на нито една партия. На последните предсрочни парламентарни избори  през 2017 г.  етническият вот беше поделен почти поравно между трите най-големи партии  ДПС (25), ГЕРБ (23) и БСП (22), според Алфа Рисърч.
Затова очакванията, че много скоро ще видим драстични мерки срещу ромското беззаконие и престъпност, както се закани вицепремиерът Красимир Каракачанов, изглаждат силно преувеличени.
Все пак през 2019 година със сигурност ще отидем до урните поне два пъти – за евроизбори през май и за кметове през октомври. А мнозина очакват и предсрочен вот за парламент, ако кабинетът „Борисов 3“  повтори съдбата на предишните две правителства на ГЕРБ. Затова и най-вероятно ромите отново ще минат метър. 
Колко са кметовете и партиите, които смело ще тръгнат да бутат и рушат незаконни къщи насред зима ?  

Циганският произвол обаче има и солидна политическа цена. Общественият гняв налива вода в мелниците на националистите, които обещават да сменят моркова с тояга и веднъж завинаги да въведат ред. Затова и във Войводиново Каракачанов говореше повече като партиен лидер, отколкото като вицепремиер. Не по-малко радикален в изказа и намеренията си спрямо ромите е неговият съюзник Валери Симеонов от НФСБ. Най-вероятно двамата ще останат заедно и за изборите тази година, подкрепени от някой нов играч вдясно. 
 

В говореното и заканите срещу ромския произвол ще участват активно и всички останали националистически формации, които търсят място под слънцето.
На първо място това ще бъде очертаващата се нова коалиция между „Атака“ и Николай Бареков, ако Волен Сидеров наистина се раздели с досегашните си партньори в „Обединени патриоти“. Към тях може да се присъедини и „Воля“ на Веселин Марешки. 

Нищо чудно обаче още за евроизборите да изгрее съвсем нова формация, сформирана от учредители с профила на генерал ген. Димитър Шивиков. Бившият командир на 61-ва Стрямска бригада, който оглавяваше и 18-тия ни контингент  в Афганистан, беше принуден да напусне армията след доста съмнително обвинение за присвоени якета, панталони и други вещи за 10 бона, както и че войници са му работили на вилата. Впоследствие генералът беше оправдан по повечето обвинения, които не успяха да хвърлят петно върху ореола му на доказан командир и мъж на честта. Заради драмата във Войводиново Шивиков отново влезе във фокуса на медиите, призовавайки всички военни да се включат в мирните протести.

„Българите са толерантен народ, но обществото е станало твърде чувствително на тема „ромски нападения. Проблемите в циганските гета не са от вчера или онзи ден – те са наслоени с годините. Това е един оголен нерв на обществото. Всяко едно малко размърдване води до реакция в обществото”, каза генералът от резерва. И изтъкна,  че има престъпници от всички етноси, но при ромите процентът е по-голям. „Няма седмица, в която да няма пострадал български гражданин от набези на роми. Тяхното чувство на безнаказаност им дава свободата за тези своеволия. Целият политически елит през последните 30 години е виновен за това. Не е тайна, че използват тези за електорални единици в подкрепа на една или друга партия”, каза още Шивиков.

Думата му явно тежи, ако се съди по бурния отклик в социалните мрежи. Успехът на бившия пилот и настоящ президент Румен Радев показа, че българите имат респект и копнеж към хората под пагон. Те са възприемани като достойни българи, които държат на реда и знаят как да го въведат. Далече са от далаверите и празните приказки на обичайните политици. Затова и социолозите отсега дават шансове на подобна формация, оглавявана от бивши военни, въпреки ироничните подмятания, че от зелени чорапи и фуражки партия не става, освен ако не е за диктатура.

ДПС знае рецептата
как да спре зулумите

Иван Палчев, бивш депутат от ДПС

Ако няма адекватно държане на държавата със золумите на циганите, ще се случи катаклизъм. Доскоро Балканите бяха барутният погреб на Европа, а днес циганските гета са барутният погреб на България. И те могат да взривят страната.
Знаете ли, че наши братя цигани живеят и в селищата с преобладаващо население от български турци. Да сте прочели в полицейските бюлетини за някакви кражби, ексцеси, изнасилвания в тези български населени места? Ако не сте чули, трябва веднага да се инициира среща с г-н Мустафа Карадайъ, председател на ДПС и да се обсъди един единствен въпрос - какви цигани живеят по тези места и как така са толкова кротки и законопослушни. Навремето, като депутат на ДПС, зададох този въпрос на моя приятел Юнал Лютфи. "Иване - каза ми той,- няма полиция-молиция, ние сами се оправяме с подобни бабаити. И затова турските цигани са кротки и добри хора".
---------

Професор предлага да се приложи
щатския „закон за трите удара“. 

Да се приложи у нас американския „закон за трите удара“, за да се реши проблема с циганската престъпност. Това предложи математикът и анализатор проф. Михаил Константинов след екшъна във Войводиново. По думите му в България има 200 хиляди цигани, които са не функционално, а напълно неграмотни, и които са обречени да бъдат аутсайдери в обществения живот. Проф. Михаил Константинов обясни, че има достатъчно предложения за преустановяване на тази тенденция, но допълни, че не е ясно, доколко ще дадат резултат. Факт е, че даже не се и прилагат, добави анализаторът. "Настроението в страната е за взимане на твърди мерки в рамките на закона. Много е важно да се промени законът. Непрекъснато четем за хора, които имат по няколко условни присъди. Вижте, какво става в Америка. В много щати има „Закон за трите удара“. Извършиш ли трето престъпление – 25 години в затвора или до живот. Преценяват, че вече не си способен да се върнеш в човешкото общество като нормален гражданин и те изхвърлят от себе си и те затварят до края на живота ти. Тука имаме хора с по десетки и стотици извършени престъпления. Дайте да помислим за въвеждането на правилото за „Трите удара“, предложи професорът. Според проф. Константинов липсата на дългосрочна стратегия за справянето с циганската престъпност се дължи на краткосрочния хоризонт на съвременните политици. Те мислят четири години напред, а много често и две,  смята професорът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай