Неделя,

Разкриха тайната на балсама на четиримата крадци

От: Failed to load user -
5767
Разкриха тайната на балсама на четиримата крадци
A
A
A

Велико Търново. Навръх Еньовден билкарят Емил Елмазов разкри насред Самоводската чаршия във Велико Търново, как се забърква "балсамът на четиримата крадци."

Името идва от легендата на четирима крадци, които през 14-ти век влизали в къщите точно по време на чумен мор. Крадците обаче били заловени и с изненада съобщили на съдията, че вече имат лек срещу чумата и не се разболяват. Те разменили великата рецепта срещу свободата си.

Билкарят Емил Елмазов обясни, че в делва се слагат пет вида билки, сред които и седефче. Всичко това стои на слънце дълго време и след утаяването се получава балсамът. Тази смес помага и при лечението на херпес зостер и симплекс и червен вятър със силното си антиоксидантно действие. Този средновековен лек срещу най-тежките инфекции беше показан от билкаря Емил Елмазов днес на Самоводската чаршия за Еньовден.

Група ранобудни търновци се изкачиха преди изгрев слънце на арбанашкото бърдо за да съберат ароматни билки, с които сплетоха венец за здраве. Любимата билка на великия лечител Авицена - седефчето, бе използвана за основа за приготвянето на лечебните продукти от природата на живо пред публика. За празника на билките всеки можеше да се дегустира и напитката Меча сила,  използвана при всякакви случаи на телесна немощ, слабост на духа или отпадналост на ума.

Празникът на Деня на слънцето започна в 10,30 ч. на Самоводската чаршия с изпълнения на гайдари. За здраве всеки мина през венец, в който са вплетени 77 билки. На чаршията бе припомнена и легендата за Домна царица, която на този ден преди стотици години склонила слънцето с молба да й даде билка за рожба. Обещала му, че ако се сдобие с момиче, то ще бъде негово, но не спазила оброка. Слънцето показало билката, клинивиче, с която ще помогне на Домна да си има рожба и не след дълга тя родила красивата Марина. Домна обаче не изпълнила оброка да даде детето на слънцето и го скрила. Така тя го пазила в тайна до 16-годишната му възраст, когато слънцето я видяло и я грабнало. Девойката отивала до кладенеца за вода,  когато слънцето спуснало люлка и я взело, се разказва в легендата. От тогава останало и поверието, че когато е даден оброк или обещание, той трябва да се изпълни, казва Емил Елмазов.

Най-популярните родни билки можеха да се видят по цялата Самоводска чаршия. Те бяха представени в мобилна изложба, в която имаше и описание на лечебните им свойства и основните отвари от тях.

Част от инициативите на „Царевград Търнов" за празника е и събитието „Да направим цветни бомби", което ще започне в 20,00 ч. в Арт клуб „Таралеж". То е организирано от Румен Рачков, който ще демонстрира направата на „бомби" със семена. Те се приготвят от глина, компост и различни видове семена. С тях ще се оцвети по един нестандартен начин града – бомбите ще се хвърлят по некрасиви места, които след 2-3 седмици ще разцъфтят.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички