Прохлада със сламка

Прохлада със сламка | StandartNews.com

Да се насладим на един прохладен коктейл е идеалният вариант за бягство от тормоза на слънцето. Без значение дали търсим прохлада на плажа, или просто искаме да релаксираме след дългия работен ден, нужно е само да си набавим чаша освежаваща напитка. А ето кои са най-предпочитаните летни коктейли, както и рецептите за тях, за да си ги направим лесно и бързо сами.

Безспорно "Мохитото" е един от най-популярните летни коктейли. Необходимите продукти за направата му са: 50 мл ром, 5-6 четвъртинки от лайм, няколко листенца мента, 2 чаени лъжички кафява захар, подслаждащ сироп по вкус, газирана вода и натрошен лед. Смачкваме лайма, кафявата захар и листенцата мента на дъното на чаша, а после добавяме рома и разбит лед. Смесваме добре, подслаждаме със сиропа и след като долеем газирана вода, сме готови да се насладим на освежаващото "Мохито".

Чаша студено дайкири

Дайкирито ще ни освежи мигновено, а направата му ще ни отнеме само 20 секунди. Трябват ни 50 мл бял ром, 20 мл сок от лимон, 1 чаена лъжица захар и 4 кубчета лед. Разбиваме за 20 секунди всички съставки в шейкър, след което ги изсипваме в предварително изстудена коктейлна чаша.

Пина колада с лед

За пина колада са ни нужни 30 мл бял ром, 30 мл кокосова сметана, 90 мл сок от ананас, 5 супени лъжици натрошен лед и резенче ананас за украса. Разбиваме съставките в шейкър до получаването на хомогенна смес, а после сервираме върху лед и гарнираме с резенчето ананас.

Спрайт и мента

Комбинацията от спрайт и мента е друг често предпочитан вариант за бягство от жегата. Нужни са ни 50 мл мента, 230 мл спрайт или тоник, 2-3 листенца мента и лед. Приготвянето е изключително лесно и бързо - изсипваме ментата на дъното на чаша, доливаме със спрайт, добавяме леда и украсяваме с листенцата от мента.

Боровинки с алкохол

Маргаритата с боровинки и лайм е лек алкохолен коктейл, носещ прохлада в летните дни. Продуктите, които са ни нужни, за да си го приготвим са: купичка лед, половин купичка замразени боровинки, 100 мл нектар от боровинки, 50 мл минерална вода, супена лъжици замразен лайм, половин супена лъжица сок от зелени лимони, 50 мл текила и едра сол. Смесваме всички продукти без солта в блендер. Навлажняваме горната част на чаша с лимонов сок и потапяме в солта, за да полепне, след което изсипваме съдържанието от блендера в чашата и можем да отпием.

Коктейл с лимон и портокал

За да си забъркаме газиран коктейл с лимон и портокал, ще трябва да си набавим 200 мл сок от портокал, 1 супена лъжица замразена лимонада, половин супена лъжица лимонов сок, 50 мл лимонова или портокалова водка, резенчета лимон, захар и кубчета лед. Смесваме лимонадата, резенчетата лимон, водката, част от сока от портокал и разбъркваме. Трябва да навлажним горната част на чаша и да я потопим в захар, а после да изсипем в нея сместа и останалата част от портокаловия сок.

Динена лимонада

А ако не сме привърженици на алкохолните коктейли, може да си направим динена лимонада. Продуктите за нея са: парчета диня около 700 г (без кората и костилките), кората от 1 лимон, 3/4 чаена чаша прясно изцеден лимонов сок, 1/2 чаена чаша мед и 1 лимон на резени за украса. Поставяме парчетата диня в кухненски робот или блендер и ги пюрираме до гладка смес. Трябва да прецедим сместа през сито, като разбъркваме, да я пресипем в голяма кана и да прибавим лимоновата кора. После в съд смесваме сока от лимона и меда и разбъркваме, докато медът се разтвори напълно. Добавяме полученото към динената смес, след което разреждаме с чаша и половина студена вода, покриваме купата и я прибираме в хладилника, за да изстине добре. Сервираме коктейла с много лед и украсен с лимонови резени.

Тропическа страст

Коктейлът "Тропическа страст" е друга освежаваща алтернатива на алкохолните напитки. За него трябва да си набавим 1 голямо манго, сока от 2 портокала, сока от 1 лимон, 150 мл сок от маракуя и газирана вода. За да го приготвим, трябва да обелим мангото и да отстраним костилката, а после да го пюрираме с пасатор или кухненски робот. Добавяме портокаловия, лимоновия и сока от маракуя, като разбъркваме и после допълваме с газираната вода.

Диетични удоволствия

Ако пък се притесняваме за фигурата си, може да си забъркаме нискокалоричния коктейл "Динена фиеста". Необходимите продукти са: 30 мл текила, 90 мл сок от диня, 1 супена лъжица плодов сироп, 20 мл газирана вода, 5 листа от кориандър и няколко капки лайм. Смесваме сока от динята с кориандъра, нарязан на малки парченца. Прибавяме сиропа, текилата, газираната вода и леда. После изстискваме няколко капки лайм, разбъркваме добре и сипваме в стъклена чаша, украсена с парченца диня.

Друг нискокалоричен коктейл, който ще ни разхлади в летните дни, е "Морски бриз". Необходимите съставки, за да си го приготвим, са: 50 мл водка, 30 мл сок от грейпфрут, 120 мл сок от боровинки и 1 стрък мента. Разбиваме водката, сока от боровинки и от грейпфрут в шейкър с няколко кубчета лед. Изсипете коктейла във висока чаша, добавете листенца мента и сервирайте със сламка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай