Петък,

Продадоха китара на Боб Дилън за близо $1 млн.

От: Администратор -
1199
Продадоха китара на Боб Дилън за близо $1 млн.
A
A
A

Ню Йорк. За 965 000 долара бе продадена електрическата китара, на която Боб Дилън свири по време на историческия си концерт в Нюпорт през 1965 г.

Инструментът, който е Фендер Стратокастър (Fender Stratocaster) от 1964 г, бе купен с оригиналните си струни на търг в Ню Йорк, съобщиха от аукционната къща "Кристис".

През 1965 г. Боб Дилън е най-очакваната звезда на фолк фестивала в Нюпорт. Ден преди да излезе на сцената той научава, че един от организаторите е направил презрителен коментар за електрическите китари. Дилън набързо прави репетиции с няколко музиканти от Paul Butterfield Blues и излиза с електрическа китара на сцената. Изпълнението на Дилън, който тогава е на 24 години, не се приема добре от запалените му фенове, които го освиркват от началото до края на трите изпълнения. Дилън дотогава е известен със своите песни и хапливи текстове, изпълнени традиционно с хармоника и акустична китара. На фестивала през 1965-а Дилън губи стари почитатели, но завладява нова аудитория.

Китарата и текстовете останали в частен самолет, използван от Дилън и бандата му в Нюпорт и били запазени от пилота на самолета. Дилън дълго време мълчи за историята около съдбата на китарата и на подхвърлянията, че не знаел какво да прави с нея. Едва по-късно той признава автентичността й и приема, че тя се продава.

В продължение на 50 години китарата е била притежание на Доун Питърсън, която е решила да я продаде на търг, след като в телевизионно предаване разбрала, че цената на инструмента е около 50 хил. долара.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията