Париж търси наш гений

12-годишeн шашна французите с концерт на гарата

Париж търси наш гений | StandartNews.com

Париж. Наш ученик събра очите на французите. 12-годишният Николай Маринов взриви Фейсбук след концерт на пиано на гарата Сен Лазар в Париж. Възхитени от виртуозните му изпълнения, французи напълниха социалните мрежи с молби да го видят пак.

Всичко започва в края на юни. Ники пътува за концерт, а няма време да репетира. Затова моли мъжа, който дрънка на пианото, да посвири. Минути по-късно десетки пътници в кръг слушат със затаен дъх Бах, Хайдн, Бетовен, Моцарт. Случката става през юни, но за нея се разбра преди дни. Възпитаникът на НУМТИ "Добрин Петков" свири от 6-годишен, а CV-то му е впечатляващо. Младият виртуоз има 15 първи награди от най-авторитетните конкурси в Европа, включително от Париж и Рим, няколко специални награди и Grand Prix.

Започна да свири на една детска йоника, а след това не излизаше от един клуб в квартала, където наши приятели си бяха оставили раздрънканото пиано, разказа майка му Ивелина Маринова, цитирана от "Марица". Тогава го заведохме при учител по пиано и така започна, допълни тя. Година по-късно се явява на първия си конкурс. Там печели втора награда и състезателният дух в него се пробужда. Няма невъзможни произведения, но за някои просто ръката ми още е много малка, обяснява младият музикант. И признава, че не смята себе си за звезда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай