Отличници в киномаратона през март

Отличници в киномаратона през март | StandartNews.com

София. 18-то издание на "София филм фест" стартира ударно на 6 март в зала 1 на НДК - с ексклузивна прожекция на "Съдилището" на Стефан Командарев. След успеха и наградите на "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" - единствената БГ лента, стигнала до шортлистата на деветте кандидатури за чуждоезичен "Оскар", новата творба на Командарев разказва за "обикновени" баща и син. Те трябва да се върнат към забравеното минало, за да срещнат дълго пазени тайни и да преоткрият пътя към себе си. В главните роли са Асен Блатечки, Мики Майнолович, Ованес Торосян, Параскева Джукелова, Ина Николова, със специалното участие на Христо Мутафчиев.

"Гранд хотел Будапеща" на Уес Андерсън, едно от най-очакваните заглавия на 2014 година, идва непосредствено след премиерата си на Берлинале през февруари. Сюжетът проследява премеждията на портиер във фамозен европейски хотел през 20-те години на XX век. След като му е завещана скъпоценна картина, бившата й собственичка се оказва мъртва. Нейният син се заклева да отмъсти на портиера, когото подозира в убийство, а междувременно пиколото става най-доверения приятел на екстравагантния concierge. В приказно-шантавата драма блестят Ралф Файнс, Едуард Нортън, Оуен Уилсън, Тилда Суинтън, Джуд Лоу, Бил Мъри, Ейдриън Броуди, Харви Кайтел, Уилям Дефо, Джеф Голдблум, Том Уилкинсън, Ф. Мъри Ейбрахам... Авторът режисьор споделя: "Опитвам се да не се повтарям. Но изглежда правя точно това. Не става нарочно - просто моите истории са изключително лични. Мисля, че ме критикуват заради това, че обръщам повече внимание на стила, отколкото на съдържанието и заради безбройните детайли, с които товаря персонажите си."
"Великата красота" на Паоло Сорентино вече притежава "Златен глобус" за чуждоезична лента и е на крачка от идентичното Оскарово отличие.

Джеп Гамбардела е изискан италианец, автор е на бестселър, издаден преди доста години, води удобен живот в Рим, списва колонка за култура и харесва бляскави партита. На купона за 65-ия му рожден ден той се впуска из улиците на Вечния град, за да се срещне с различни персонажи, да си спомни моменти от живота, да си даде сметка истинско ли е всичко около него. "Този филм е за отлитащото време, за пропилените часове и дни. Миналото се превръща в бреме и тежестта на живота ни изнурява. Всъщност няма място, което трябва да се достигне - хората се носят из реалността. Само главният герой трябва да се срещне с любовта на живота", коментира режисьорът.

Ще гледаме и "Крадецът на книги" на Брайън Пърсивал, познат ни от култови тв сериали. Едноименната книга на австралийския писател Маркъс Зюсак е преведена на над 30 езика. Разказът се води от името на Смъртта по време на Втората световна война, когато малката 9-годишна Лизел Мемингер прегръща магията на писаното слово, за да спаси себе си и приемното семейство. Книгите срещу безскрупулната, нечовешка реалност на нацистка Германия. Много критици обръщат специално внимание на изпълнението на младата Софи Нелис, както и на невероятното актьорско майсторство на Емили Уотсън и Джефри Ръш. Особената атмосфера на киноразказа се допълва от музиката на легендарния Джон Уилямс, който почти всяка година от 1968 до ден днешен получава абсолютно заслужени номинации за "Оскар" - и печели пет от тях.

Двете части на "Нимфоманка" на провокативния Ларс фон Триер ще бъдат пиршество за познавачите. "Забрави за любовта!", призовават феновете на антидогматичния и разкрепостен кинаджия. Той буни духовете вече няколко години. Особено сериозно стана положението в последните 10 месеца, когато еротичната епопея беше завършена и режисьорът започна да подава на жадната публика различни откъси и кратки текстове. Триер има амбицията и успява по невероятно дълбок философски начин да разкаже "поетичната история за еротичното пътешествие на една жена от нейното раждане до 50-ата й годишнина". Шарлот Генсбург е самообявилата се за нимфоманка Джо, а нейни партньори са Стелан Скарсгард, Шая Лебоф, Джейми Бел, Кони Нилсен, Ума Търман, Крисчън Слейтър, Уилям Дефо.
В програмата на 18-ия "София филм фест" е подготвена специална ретроспектива на Ларс фон Триер.

Любовен сън в Кърджали

"Кикибок и слънчевата дъщеря" е най-новата постановка на кукления театър в Кърджали. Спектакълът е по едноименната творба на Петя Миладинова и по идея на Тодор Вълов. "Това е сън - изпъстрен с диви животни и магия, африкански принцове, небесни принцеси и говорещи жабоци. Приказка за любовта, чрез която границите между зримото и незримото, красивото и грозното и дивото и питомното изчезват", коментира режисьорът Емил Емилов, който посвещава постановката на дъщеря си Емма и всички деца, която може да летят. Сценографията е на Николай Нинов, а художници на костюмите са Ани Владимирова и Татяна Владимирова. Автор на песните е талантливият кърджалийски музикант и композитор Димитър Ганев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай