Понеделник,

От пиво не се дебелее - виновни са мезетата и картофките

От: Failed to load user -
4921
От пиво не се дебелее - виновни са мезетата и картофките
A
A
A

Плаж без бира не може. На това мнение са всички любители на кехлибарената течност, сред които са както мъже, така и представителки на нежния пол. Всъщност бирата е една от най-популярните напитки за летния сезон не само у нас. Пивото е най-старата и най-консумираната алкохолна напитка в света и третата най-предпочитана след водата и чая. Полезно ли е обаче да се пие бира и пълнее ли се от нея?

Обикновено алкохолното съдържание на пивото е между 3 и 6%. Бирата съдържа хмел като основна съставка, близо 0,5 на сто въглероден двуокис и 80-90% вода. Освен алкохол и въглехидрати химическият състав на пивото се състои още от азотни съединения, белтъци, свободни аминокиселини, витамини от групата В, минерални вещества, калий, калций, фосфор и фитоестрогени. Затова може да се каже, че в бирата има множество полезни съставки, които влияят благоприятно на сърдечната дейност, имат имуностимулиращо и подобряващо централната нервна система действие. Благодарение на хмела, който съдържа, пивото има свойството да тонизира организма, да предизвиква обилно отделяне на урина и да благоприятства доброто храносмилане. При консумация на кехлибарената течност се подобрява перисталтиката на червата, като така се пазим от запек и се подпомагат двигателните функции. Бирата може да бъде стимулатор на мозъчните и сърдечните функции, също така е и естествен антидепресант. Така че всичко зависи от дозата - при умерени количества пивото ще има благоприятен ефект върху нашия организъм. Под умерена консумация на бира трябва да разбираме 330 мл или една малка бира дневно за дамите и до 500 мл за господата.

Може ли пивото обаче да навреди на фигурата ни? Тук разковничето отново се крие в дозата. Бирата силно възбужда апетита, а това увеличава опасността паралелно с халбите да прекалим и с похапването и неусетно да поемем повече калории. Диетолозите са на мнение, че наднорменото тегло при хората, които пият повечко бира, е резултат по-скоро от храните, които похапват заедно с нея. Така че истината за биреното коремче е развенчана - издува го не халбата, а пържените картофки и мезенцата, които поемаме с нея.

Живата бира спасява от рак и артрит

Ако ще е бира, нека е жива! Наздравици с мътното нефилтрирано пиво се вдигат до 72 часа след производството му. Живата бира е извор на антиоксиданти, показват данните от новите проучвания на проф. Валентин Бъчваров, главен научен секретар на Селскостопанска академия, и проф. Габриела Маринова, директор на Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ). Както филтрираното тъмното и червеното живо пиво имат висока антиоксидантна активност, следва светлото и най-ниска е при пшеничното. Разковничето е в специалните малцове, които дават отражение върху съдържанието на полифеноли, флавоноиди и антоцианогени. Антиоксидантите в бирата предпазват клетъчните мембрани и предотвратяват някои ДНК мутации, за които се счита, че причиняват дегенеративни процеси, болести и синдроми като мутагенеза, трансформация на клетките и рак, атеросклероза, мозъчен инсулт, исхемична болест на сърцето, ревматоиден артрит, катаракта, паркинсон, алцхаймер и много други, категорични са учените.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Бира Полезна

Още от категорията