Ники Лауда е герой в "Пълна газ"

Ники Лауда е герой в "Пълна газ"  | StandartNews.com

Двукратният носител на "Оскар" Рон Хауърд ("Красив ум", "Фрост/Никсън") е режисьор на зрелището "Пълна газ". Филмът пресъздава легендарното безмилостно съперничество във Формула 1 между талантливия английски плейбой Джеймс Хънт (Крис Хемсуърт) и неговия дисциплиниран австрийски опонент Ники Лауда (Даниел Брюл).

На фона на бляскавата златна ера на автомобилните състезания лентата разказва живата история на харизматичния Хънт и методичния гений Лауда, разкривайки ни личния им живот и сблъсъците им на и извън пистите. Съперничеството им започва през 1975 г., когато Ники Лауда печели световната титла във Формула 1 с кола на Ферари, прекратявайки 7-годишната доминация на Форд.

Изкачването на Лауда на върха поставя основите на драматичния сезон за 1976 г., през който се развива историята, базирана на истински случай. Няма завой на никоя писта, който да е по-печално известен от Нордшлайфе (северния завой) на Нюрбургринг, Германия - писта, наречена "Зеления ад". Това е мястото, където е почти невъзможно да се осигури безопасност на 23-километрова писта, обградена от дървета. Точно там на 1 август ферарито на Лауда избухва в пламъци, след като го удря друга кола и той е сериозно обгорял. Екип от 6 доктори и 34 медицински сестри се борят за живота му след изгаряния трета степен по главата и китките, няколко счупени ребра, счупена ключица и скула. Но най-голямата опасност са пораженията по белите му дробове, резултат от вдишването на отровните газове, породени от пожарогасителите.

Макар Хънт да печели Гран при на Германия, водещите заглавия на следващия ден са за катастрофата на Лауда и как настоящият шампион се бори за живота си. Четири дни Лауда е на прага на смъртта. След като сценарият е готов, питат Лауда кой може да го изиграе във филма. Той остроумно заявил по радиото: "Всеки, който има липсващо дясно ухо, вече може да започне да прави планове." Но все пак се спира на германеца Даниел Брюл, особено след срещата им във Виена. "Харесах го от първия миг. Той бе много земен и талантлив човек", ксазва Ники. Оливия Уайлд ("Трон: Заветът") и Александра Мария Лара ("Четецът") са водещите звездни жени в епичния филм - съответно в ролите са Сузи Милър и Марлене Лауда. Любимите на Джеймс и Ники наблюдават и се страхуват, докато мъжете им препускат бясно към възможната смърт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай