Небостъргачът на дона Роса

Лошо е да се появиш във властта напълно непознат, а да си тръгнеш заради банална жилищна далавера

Небостъргачът  на дона Роса | StandartNews.com

"- Дона Роса, чухте ли, че дон Мигеле е купил апартамент на три етажа? И при това с асансьор?

- Трети ден не спя, дон Хосе, защото моят мъж едва успя да доплати за ескалатор. А и на фирмата, която вдига сградата, от строителния надзор орязали десет етажа по искане на премиера и трябва да направи един обикновен блок вместо небостъргач, пък ние бяхме на последния етаж. Сега вместо сауна и барбекю на тавана, ще си имаме една проста таванска стая. По-добре да си бяхме запазили ведомственото жилище от парламента, за него поне не плащахме нищо.

- Няма да имате проблеми, дона Роса, идват избори. След като дон Анджело го изберат в европейския парламент, и на Вас ще Ви разрешат още десет етажа. В крайна сметка ние чакаме за апартамент на 38-мия и дори теглихме кредит, даже сме платили първите десет вноски. От вчера станахме и членове на партията, казаха, че ще ни приспаднат вноските по заема от членския внос".

---

Ей така би изглеждал "Апартамент гейт" в милата ни родина, ако трябваше да го вземем насериозно. В действителност значителна част от хората, заради които в държавата валят оставки, биха приели по-сериозно така наречения скандал, ако беше част от любимите им латиносериали. Онова, заради което политическите анализатори се тръшкат, а политиците подават оставки на поразия, на практика заема незначителна част от ежедневието и вниманието на българина. Защото той още в училище е чел "Бай Ганьо" и знае, че "всички са маскари".

Затова предпочита да гледа любимите си латиносериали и на практика научи имената на част от министрите едва когато разбра, че и те се облажили с евтини апартаменти. Преди това със сигурност не познаваше половината, както и част от депутатите.

Лошо е да се появиш във властта напълно непознат, а да си тръгнеш като човек, затънал в банална имотна далавера и да наречеш всичко това "морален акт". А от всички публикации за евтини покупки вече почна да писва и на драгия зрител, който си предпочита сериалите. Там поне дон Мигеле, освен че ще подаде зрелищна оставка, ще си загуби и апартамента с ескалатора, както подобава на латиносериал. Накрая може дори гръм да го удари. А у нас дават оставки, но си запазват асансьорите и терасите.

А истината е, че хората до такава степен се отвратиха от политиката, че вече не искат да следят какво се случва. Превключват на други канали, където има любов, щастие и страсти, където се случват добри неща и където не е необходимо да помниш колко струва един квадратен метър от жилище в София, което и без това не можеш да си позволиш.

Покрай драмите с апартаментите, които далеч не са най-значимите, за да падне някой от власт, пропуснахме далеч по-позитивни новини,като например тази, че младите ни математици се завърнаха от поредната олимпиада в Тайланд със златни медали и най-вероятно отново ще избягат оттук, защото математиката, според която у нас се изчислява квадратен метър от апартамент, дори и те не я владеят.

Пропуснахме поредната успешна трансплантация на пациент с болен черен дроб във ВМА, която за първи път се прави от донор с друга кръвна група, защото това ще ни засегне едва когато опре до нас или наш близък.

Пропуснахме да засадим дърво в новата гора на София, заети да коментираме оставки.

Пропуснахме десетки хубави новини, които минават, сбити накратко, в края на новинарските емисии, защото гледаме асансьора на небостъргача на дона Роса.

И, по аналогия на "Под игото", където предсказанието бе "Туркия ке падне 1876", чакаме прогнозата кога ще падне асансьорът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай