Не бийте жената поне на 8 март

Ако й купите едно цвете и й вдигнете заплатата, помага! 

Не бийте жената поне на 8 март | StandartNews.com

Е, тази седмица дните, за които ще се караме, са доста нагъсто. Тъкмо мина Трети март и обитателите на социалните мрежи опищяха орталъка за това празнуваме ли освобождение или разделение, ей го и денят на жената - майка/труженичка/работничка/боркиня за правата си/ феминистка, който ще ни накара да се разделим дори и на тази дата.

Случва се всяка година, свикнали сме му. Лично аз продължавам да недоумявам защо светът безогледно празнува Деня на прегръдката или на плюшеното мече, или дори този на тоалетната, но прави чак такива проблеми по повод празника на жената.
Не, жената не трябва да празнува веднъж в годината, когато съпругът, гаджето, колегите се отчетат с по едно цветенце, тръбят противниците на 8 март в социалните мрежи. 

Ами накарайте я да празнува всеки ден, бе! 

Като например й осигурявате гъвкав работен ден, в който да се грижи за децата си и същевременно да може да работи от дома си, вместо да се мръщите, че пак взема болнични, защото детето е вдигнало температура.

При интервю за работа не я питайте планира ли в скоро време да създава семейство /честа практика/, за да си намерите повод да не я назначите.

Ако е ваша приятелка или съпруга, дайте й възможност да се почувства оценена и в останалите 364 дни от годината /и половината да са, пак бива/.

Ако сте мъже началници, не пускайте обяви "Търсим продавачки под 25 години", защото на всеки е ясно, че не търсите продавачки. Отнасяйте се към жената така, както бихте се отнесли към майка си. И научете дъщеря си, че 8 март не е само празник на мама, а един ден ще бъде неин. И, дори и тогава да не го празнува, трябва да очаква към нея да се отнасят с уважение. 

Иначе току-виж, сменила пола още на 13 и нищо повече няма да помогне да повярва, че в така наречения "нежен" пол има нещо хубаво. Не карайте щерка си отсега да гледа "Жени говорят за мъже" и да се кани да участва в подобни предавания със своя собствена оферта. Не й подарявайте силикон в бюста за абитуриентския бал и силикон в устните заради това, че е издържала матурата. Нищо, че един ден ще ви обвини, че сте й дали лош старт в живота.

Извън това, отбелязвам, 8 март е обявен за първи път като празник на жената не от Клара Цеткин и Роза Люксембург, което толкова го неглижира в очите на джендър обществото.

Той възниква за първи път в Америка, когато група работнички опитват да се преборят за гражданските си права. Може би, когато една определена общност, рязко противяща се на празнуването на 8 март, прочете това, ще вземе да припознае датата.

Чудя се впрочем как хората, които с охота защитаваха Истанбулската конвенция и в частност закрилата на жените чрез нея, с охота се отричат от дата, от която произтича точно началото на защитата на правата на тези жени. Вероятно защото някои от тях припознават като изначално право на жената това да не я бият. Другите, като да получава достойно отношение, достоен живот и достойно заплащане, минават на втори план.

Така че, не бийте жената поне на 8 март. Ако й купите едно цвете и й вдигнете заплатата, помага! 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай