Най-неуспешните продукти в света

Най-неуспешните продукти в света | StandartNews.com

И най-големите компании не са застраховани от грешки. По този повод електронното издание Profit.bg припомня някои от най-неуспешните продукти на големите компании.

Плеър Microsoft Zune
Разработен съвместно с Toshiba. Това бе отговорът на Microsoft към iPod от Apple, който се продаваше като топъл хляб. Но Zune просто нямаше как да е успешен предвид това, че iPod вече държеше 65% от пазара.

Crystal Pepsi
Безкофеиновата алтернатива на класическата напитка, представена през 2007 година. Обаче продажбите колкото бързо излетяха, точно толкова бързо и паднаха. Потребителите просто не успяха да възприемат прозрачния продукт. Създателят на Crystal Pepsi Дейвид Новак после призна, че това е било най-добрата идея в живота му с възможно най-лошото изпълнение.

Фотоапарат Apple QuickTake
Пуснат през 1994 г. Това е един от първите цифрови фотоапарати. Той разполага с 0.3 мегапикселова камера, има светкавица, но запазва едва 8 снимки. Освен това снимките можеха да се гледат само на компютър, което бе неудобно за потребителя. Добавете и цената от 600-750 долара и ще разберете причините за провала.

Парфюмерия Harley Davidson
Harley Davidson може да се похвали с едни от най-лоялните към марката потребители. Но и това не помогна за налагане на парфюмите на бранда. Вероятно хората не бяха очаровани от идеята да миришат на нещо, което свързват с машинно масло.

Ford Edsel
Продажбите на модела започват с голям шум през 1957 година. Колата обаче не успява да отговори на твърде големите обещания на Ford, а и предната броня прилича на тоалетна чиния. Моделът редовно присъства в класации за най-грозен автомобил.

Йогурт Cosmopolitan
Списанието, което се издава на 36 езика в над 100 страни в света, е един от най-динамичните брандове на планетата. Но е хубаво, ако всеки прави това, което му се получава най-добре. В случая - списания, а не храни. Компанията претърпява изключително фиаско с йогурта Cosmopolitan, който бе спрян само 18 месеца след старта на продажбите.

Храни Colgate
Това бе едно от най-нелогичните разширения на продуктова линия в историята на маркетинга. Най-вероятно маркетолозите са си представяли нещо от типа: хората ядат храни Colgate, след това си измиват зъбите с паста за зъби Colgate, а после цикълът се повтаря.

New Coke
В края на седемдесетте и началото на осемдесетте години Coca-Cola е изправена пред все по-силна конкуренция от други производители на безалкохолни напитки. За да остане на първо място, компанията реши да спре да продава класическата напитка и създаде New Coke. Потребителите са възмутени. Компанията трябваше спешно да се върне към класическата формула. Заключение: не се опитвайте да подобрявате нещо, което потребителите вече смятат за достатъчно добро.

Breakfast mates от Kellogg
Идеята на производителя на зърнени закуски Kellogg бе да продава мюсли, мляко и лъжица в комплект. Търговците на дребно обаче не можеха нито да съхраняват мюслито в хладилниците си с млечни продукти, нито да сложат млякото при зърнените храни.

Бельо BIC
BIC се свързва с продукти за еднократна употреба и те се търсят. Асоциацията автоматично се пренесе и върху бельото, което марката се опита да наложи.

Шампоан йогурт Clairol
Специалистите предупреждаваха, че шампоанът The touch of yogurt няма да се търси, тъй като никой не иска да си мие главата с кисело мляко. Но едва ли и те бяха предвидили колко съдебни искове ще завалят от хора, опитали да изпият продукта.

Минерална вода Rocky mountain spring water от Coors
Когато си голям производител на бира, едва ли хората ще желаят да пият изворната вода, с която произвеждаш бирата си.

Earring magic Ken
Барби и компанията преминават през много промени от началото на продажбите през далечната 1959 година. Но нито една от тях не е била такова фиаско като Earring magic Ken, получила нелъскавото име "Кен-гей". Родителите изразяват открито недоволство от модерния костюм на новата играчка и компанията е принудена да го изтегли.

Apple Newton PDA
Значително изпреварвайки времето си, Apple дебютира с първата си версия на преносим компютър през 1993 г. Продуктът се проваля заради високата си цена, масивност и негативен PR. Направлението обаче е вярно и скоро Apple има възможността да го докаже. Така че когато един продукт е неуспешен, това невинаги означава, че зад него стои лоша идея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай