Най-чудатите шевролети

Най-чудатите шевролети | StandartNews.com

На 25 декември 1878 г. в малкото швейцарско градче Ла Шо дьо Фон се ражда Луи Шевроле. Още 11-годишен той започва работа във фабрика за велосипеди и участва в състезания. На 3 ноември 1911 г. в Детройт той основава Chevrolet Motor Car Company. Компанията, както и някои тунинг ателиета са направили оттогава и някои доста чудати модела.

Chevrolet Biscayne

Този модел се появява през 1955 г. и става един от първите концепти на компанията. Формата му напомня на стремително купе, макар всъщност да е седан. Салонът му е доста спартански и с обикновени материали. Ъпрейдът на автомобилна излиза едва през 1964 г. Тогава Chevrolet Biscayne е оборудван с меки седалки и луксозен волан. Това се оказва един от най-продаваните автомобили в историята, високо ценен от всички колекционери по света.

Chevrolet Ultimus

През 1965 г. компанията пуска поразителния Chevrolet Ultimus на базата на модела El Camino. Том Холдън, който е автор на проекта, успява да създаде истински футуристичен прототип. Главната отличителна черта на този автомобил е необикновеният пластмасов покрив, направена за Chevrolet специално от Cadillac Plastics Company.

Chevrolet Aveo

Американските дизайнери са прочути по цял свят с необикновеното тунинговане на автомобили. Но разработката на ателието Kitcarmike преминава границите и на най-смелите фантазии. Това превърна малолитражката Chevrolet Aveo в нещо средно между автомобил и летяща чиния. Съвсем нормално този модел получи името Extra Terrestrial Vehicle (ETV), или извънземна машина.

Chevrolet Camaro Turbo

На автосалона в Чикаго бе показан ефектният автомобил Chevrolet Camaro Turbo. Той бе пуснат специално за анимационния филм на DreamWorks Ч "Турбо", в който главният герой охлюв мечтае да стане професионален автомобилен състезател. За филма холивудските дизайнери малко промениха модела Chevrolet Camaro ZL1, като му поставиха 24-инчови колела и всякакви други неща. Под капака автомобилът има турбодвигател V8 с мощност 700 к. с.

Chevrolet Express

Този модел трябваше да открие нова ера в историята на автомобилния транспорт, но не видя бял свят. Под капака на прототипа имаше двигател, позволяващ му да развива скорост до 240 км/ч, и трябваше да се движи върху специални шосета.

Chevrolet Corvair Monza SS

През 1963 г. Chevrolet пусна един от култовите си модели - Corvair Monza SS. Отличителни черти на този автомобил станаха откритото купе и антикрилото, което осигуряваше допълнителна безопасност и сила на притискане.

Chevrolet Miray

Този прототип видя свят за първи път на автосалона в Сеул през 2011 г. Колата представлява компактно купе и се хареса на публиката с радикалния си дизайн.

Лимузина Chevrolet Camaro Bumblebee

На базата на Chevrolet Camaro SS австралийската компания ShowTime limos направи доста чудата лимузина. Нейните задни и предни врати се отварят по два различни начина. Под капака си този автомобил има 6,2-литров двигател V8 с мощност 426 к.с. В салона на този трансформър могат да се ширят спокойно осем души.

Мотор на Peugeot в новата Niva

Двигател на Peugeot ще се използва в производството на новата Niva. Това става, след като съвместното предприятие на General Motors и АвтоВАЗ подписаха договор с концернa PSA Peugeot-Citroen, съобщава gm-avtovaz.ru. Така французите дават лиценз на завода в руския град Толиати да произвежда техния 1.8-литров бензинов мотор и да го влагат в новото поколение на Chevrolet Niva. Двигателят, който официално носи индикацията EC8 и от година се използва в някои модели на Peugeot и Citroen, ще осигурява на руския всъдеход мощност от 135 к.с. и въртящ момент от 170 Nm. За да се види на практика резултатът от подписания вече договор в реални пътни условия, обаче ще трябва да се почака. Според последните данни първите бройки от новата генерация на Chevrolet Niva ще слязат от конвейера чак през декември 2015 г.

Моделът Chevrolet Niva се произвежда от 1998 г., след като американската и руската компания за целта сключиха джойнт венчър. От този момент и името Niva стана собственост на Chevrolet, а класическият руски всъдеход продължи да се произвежда като Lada 4x4. През 2004 и 2009 г. Chevrolet Niva претърпя известни визуални промени. Все още няма ясни данни за визията на новата версия на малкия SUV, която се чака в края на следващата година, но очакванията са моделът да бъде изцяло обновен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай