Вторник,

Наш пилот шашна Луфтханза

От: Failed to load user -
287
Наш пилот шашна Луфтханза
A
A
A

Български пилот е в листата на най-добрите асове във въздуха. Той е само на 33 години, но вече преподава в Авиационната академия на Луфтханза.

От 9 години Марио Бакалов е част от елитния състав на най-мощната германска авиационна компания и е единственият българин в пилотския състав. Зад гърба си има хиляди полета до почти всички краища на света. Всъщност единственото място, на което не е приземявал самолет с пътници, е Австралия. В кариерата си на пилот на "Луфтханза" е навъртял около 8000 летателни часа. Пресметнато в дни и месеци, това прави точно една година във въздуха без минута почивка. В момента Марио Бакалов пилотира един от най-големите самолети, конструирани в света - Еърбъс 340, който е с 320 пътнически места. От догодина ще поеме управлението на абсолютния великан сред летателните машини - Еърбъс 380, който побира на борда си 526 души. Освен че е действащ пилот, Марио работи и като преподавател в Авиационната академия на "Луфтханза", която самият той е завършил през 2004 година. Поканен е да чете лекции само 2 години след дипломирането си, когато е едва на 26 години. В немската авиокомпания работят повече от 4000 пилоти, но само трийсетина от тях са удостоени с високата чест да бъдат и преподаватели. Вече седма година Марио Бакалов учи курсантите и пилотите как да повишат сигурността при летене.

Когато не е на борда на своя "Еърбъс", българинът е зает да организира тренинги, семинари и да разработва рационализации. Най-големият му успех идва през 2009 г., когато предлага самолетите по дестинация Германия - София да не се връщат обратно в случай на лошо време, когато приземяването е невъзможно, а да използват летище Пловдив като алтернативно. Блестящата идея е оценена високо, защото спестява огромни средства на "Луфтханза" и Марио лично договаря всичко с ръководството на пловдивския аеропорт. За тази рационализация пилотът получава забележителна награда.

Високо е оценен и друг негов проект, разработен само преди година. Българинът предлага да се въведат тренировъчни семинари за обмен на опит между пилотите и земните диспечери с цел подобряване на безопасността и сигурността. Тренингите се оказват изключително успешни и полезни, а асът Бакалов е избран за ръководител на целия проект. Макар че тренингите са първи по рода си в света, те вече са утвърдена практика на "Луфтханза".

Част от свободното си време Марио е посветил на доброволен труд в кризисните отряди за бързо реагиране, които се активират в случай на летателен инцидент. Ударните групи са обучени да оказват първа психологическа помощ на пътниците. За щастие през 9-годишния си стаж Марио не помни да е имало инцидент със самолет на "Луфтханза". Последната идея на нашия сънародник е свързана с България. Той е планирал да организира демонстрационна презентация на гигантския "Еърбъс" в София. Вече е сондирал мнение с германското посолство и има пълната подкрепа на амбасадора. В момента обмисля и друг проект с български адрес - организиране на тридневни семинари за хора, които имат страх от летене. Обученията ще се провеждат съвместно с авиационни психолози. Подобни курсове има в Германия и успеваемостта при тях е 85%.

Марио Бакалов е един от малкото късметлии, които са успели да превърнат страстта си в професия.

"Ако имах втори шанс да избирам училище и кариера, отново щях да стана пилот", категоричен е той. Всъщност да бъде пилот е била неговата единствена детска мечта. Марио се озовава на борда на самолет за първи път, когато е само на 3 месеца. Виновници за бебешкия му полет са неговите родители. В края на 70-те години и двамата са студенти по икономика в Източен Берлин. Запознават се в университета по време на следването и между тях пламва любов. От брака им през 1980 година се появява Марио, който е роден в Берлин. Три месеца по-късно те го качват на самолет за София. Бакалов се шегува, че може би тогава е пламнала и любовта му към самолетите. Историята на сбъднатата му мечта обаче си има и продължение. Майката на бъдещия пилот Цени Бакалова работи дълги години на летище София в екипа на "Луфтханза". Малкото момче често ходи на работното й място и с часове наблюдава огромните летателни машини, които кацат и излитат. Още преди да стане първолак, Марио казва: "Когато порасна и аз ще карам самолет". През следващите години от детството си все по-често се зарича да стане пилот и един ден това наистина се случва. Съдбата го връща отново в Германия през 1989 г., когато е на 9 години. Третокласникът заминава с баща си, който получава там назначение. Установяват се в малко градче до Франкфурт, където Марио става ученик в немско школо.

Завършва средното си образование в Германия и получава гражданство, а след това отбива там и 10-месечна военна служба. По онова време мечтата му да стане пилот е още жива и той подава документи в Авиационната академия на "Луфтханза". Преминава успешно серията от тежки приемни изпити и завършва школата за пилоти. Първите 3 години лети в Европа, а след това поема трансокеанските полети. Оттогава лети до САЩ, Азия, Африка и Южна Америка.

Докато кръстосва земното кълбо по въздух, Марио намира време да отскача и до България, за да види роднини и приятели. Идва си поне веднъж в месеца, а лятната си ваканция задължително изкарва на Българското Черноморие. Слънчев бряг и Созопол са любимите му курорти, в които обикновено почива. Сега Марио събира тен на морето, но само след седмица ще отлети за Шанхай - една от любимите му дестинации. Като всеки пилот и той си има списък с предпочитани места. В неговия освен Шанхай са още Ванкувър, Кейптаун и Рио де Жанейро.
Марио е в доживотен плен на самолетите, но когато е на морска почивка, подменя за малко летенето с плаване. Обича да пори вълните с ветроход или моторница и се справя също толкова добре, както и когато е зад командния пулт на самолета.

Самият той намира професията си за очарователна. Твърди, че след девет години в самолета тръпката и адреналинът все още не са отминали. И макар че работата му е във въздуха, в личния си живот пилотът е здраво стъпил на земята. В момента следва задочно психология и сериозно заляга над дебелите учебници. В свободното си време обича да се забавлява във весели компании сред приятели. Фен е на "черната" музика и дискоклубовете. Има слабост към пътешествия до непознати страни и не пропуска сгоден случай, за да организира интересна екскурзия.

От всеки град, в който е приземил самолет, отнася за спомен сувенирно магнитче за хладилник. В колекцията му вече има стотици и всяко от тях си има своя история.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички