На лов за падащи звезди

Тази нощ е пикът на метеорния поток Персеиди

На лов за падащи звезди | StandartNews.com

София. Един от най-ярките метеорни потоци, които наблюдаваме всяка година откъм съзвездието Персей, ще достигне своя пик в нощта на 12 срещу 13 август.

Персеидите тази година са активни от 17 юли до 24 август, като максимумът им ще може да се наблюдава в първата част на нощта между 12 и 13 август. След това броят им ще намалява постепенно до 24 август, след което вече няма да могат да се видят.

Тази година пикът на Персеидите се пада преди първа четвърт на Луната, която няма да пречи на всички желаещи да наблюдават „звездопада". Метеорите ще навлизат в атмосферата със скорост 212 000 км/ч и далеч от градските светлини ще може да се видят до 100 изгарящи метеора в час.

Персеидите, както и всички останали метеорни потоци, са остатъци от опашката на кометата Суифт-Тътъл., минала някога през вътрешната част на Слънчевата система.

Под действието на слънчевите лъчи, от ядрото на приближаващата се комета започват да се отделят частици, пара, газ и прах. Те образуват опашките, с които са известни кометите, като дължината им е милиони километри.

След минаването на кометата, в продължение на десетилетия и дори столетия, частици от опашката й продължават да се разсейват в пространството.

В НАСА смятат, че Персеиди 2013 ще бъдат особено многобройни, а количеството „падащи звезди" ще бие всички предишни рекорди. Но те не за първи път са в ролята на рекордьори. През 2008 г. са фиксирани най-много метеори в сравнение с другите метеорни потоци. По този показател на второ място са Джеминидите, но те отстъпват по яркост на Персеидите.

Най-доброто време за „улов" на Персеиди ще бъде периодът от 20,30 ч. вечерта на 12 август до 4,30 сутринта на 13-и. Към полунощ метеорният дъжд леко ще забави обороти, а максимумът му ще бъде преди разсъмване, когато съзвездието Персей се намира най-високо в небето.

Уличното осветление и праховото замърсяване в големите градове създават светлинно сияние, което пречи на ефективното наблюдение на метеорния поток.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай