Москва повярва на Жоро от гара Левски

Гриша Ганчев остригва национала заради бягство от даскало

Москва повярва на Жоро от гара Левски | StandartNews.com

Едва ли някой в гара Левски си е представял, че момче от северния град ще бъде оценено на няколко милиона евро и ще стегне куфарите за Москва. Е, това вече е факт. Най-успешният руски клуб след разпадането на СССР - ЦСКА, купи Георги Миланов. Дали сумата е 2 или 3 милиона евро, не е от особено значение за обикновения фен. Парите на Гриша Ганчев няма да ги броим. Трябва да сме горди, че руският гигант предпочете едно българче пред хиляди други добри футболисти, които ЦСКА няма никакъв проблем да купи.

В гара Левски няма кой знае какви забавления и близнаците Георги и Илия Миланови от деца гонят топката. Любопитното е, че те са родени на 19 февруари 1992 г. - точно в деня на обесването на Апостола. На 10 години са, когато вече става ясно, че от тях може да излязат футболисти. "Баткото" Георги се очертава като нападател, докато Илия предпочита да е защитник. "Хиени" от големите клубове започват да ги ухажват. Харесват ги и от Ловеч, и от столичния "Левски". Две години обаче родителите удържат фронта, тъй като искат близнаците да поотраснат. После ги пускат в "Литекс", където дисциплината в академията е пословична, а изкушения в града направо липсват на фона на живота в София.

Георги израства в общежитието, на 18 години обаче се мести в хотела. Причината е жена естествено. Той е гадже с ловешката красавица Мария, двамата са неразделни от години. Възлюбената на национала има салон за красота в града на люляците. Настоящият футболист номер 1 на България завършва местното училище и често се връща там, за да зарадва децата с подаръци от името на "Литекс". Не блести в час, тъй като посвещава времето си на футбола. Веднъж си позволява да избяга от даскало, за да се наспи хубаво преди тренировка. Гриша Ганчев научава и нарежда лично Жоро да бъде остриган нула номер. Въпреки славата Георги остава скромно момче. Не обича алкохола, цигарите и шумните купони. Дори бяга от центъра на Ловеч, където феновете постоянно го спират. Обича да се разхожда до крепостта над Вароша. Двамата с Мария не готвят и затова са почти всяка вечер на ресторант.

Отначало Георги преживява много тежко разделите с брат си Илия, но вече посвикна. Факт е обаче - халфът заигра по-силно и в "Литекс", и в националния тим, откакто в защита е близнакът му. Жоро е запалянко в България на един отбор - този от Ловеч. Иначе е луд по "Барса", Шави и Иниеста. От нашите футболисти признава Димитър Бербатов за номер 1. И поддържа теорията, че за да стигнеш Бербо, трябва да излезеш като него млад в чужбина. Жоро обича чалгата, любимата му певица е Преслава.

Родиделите на Миланови са скромни хора. Майката работи в общината на Левски, а таткото е охранител във Велико Търново. Родителите присъстват при всяка възможност на мачовете на децата си. Майката дори се прочува преди време, когато от "Литекс" искат да пратят Илия за обиграване във врачанския "Ботев". Тя стига до Гриша Ганчев с молба да не разделят децата й.

Този път обаче всички във фамилията знаят, че мърдане няма. Георги поема към ЦСКА (Москва), а Илия ще стиска палци да го последва бързо в чужбина. Двамата ще имат достатъчно време да са заедно по време на мачовете на националния отбор. Дай, Боже, и по време на световните финали в Бразилия следващата година.

А в гара Левски със сигурност най-гледаното първенство ще стане руското. Градът има с какво да се горде. Дал е на света Георги Парцалев. Сега и футболната гордост Георги Миланов. Достатъчно за едно 10-хилядно градче, в което единственото събитие е идването на поредния влак, придружено с виковете на кондуктора "Гара Левски, пазете багажа".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай