Вторник,

Москва иска да види и златото на Свещари

От: Failed to load user -
2098
Москва иска да види и златото на Свещари
A
A
A

Разград. Златото на Свещари ще бъде показано на московската публика в снимки. В сряда в руската столица ще се открие фотоизложбата "Завещано от траките", която ще илюстрира стъпките на археолозите, довели до последните открития в резервата "Сборяново" от тази и миналата години.

В 30 фототабла, дело на фотодокументалиста Драгомир Богомилов, ще бъдат показани златните накити, изровени миналата есен от експедицията на проф. Диана Гергова от недрата на Омуртаговата могила и каляската с двата коня, намерена в съседство това лято.

Артефактите, открити наскоро в земите край Исперих, са предизвикали огромен интерес сред научната общност в Русия. По време на изложбата на тракийските съкровища, организирана от България в Москва през септември, публиката е заявила желание да види и богатствата от резервата край село Свещари.

Изложбата ще бъде експонирана в Българския културен институт в Москва и ще прподължи 20 дни. На откриването ще присъттват откривателката и автора на фотосите Богомилов. В програмата са предвидени и две лекции на проф Диана Гергова, свързани с научните й изследвания върху културата на тракийските племена на гетите.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички