Москва иска да види и златото на Свещари

Съкровището на гетите ще бъде показано в снимки

Москва иска да види и златото на Свещари | StandartNews.com

Разград. Златото на Свещари ще бъде показано на московската публика в снимки. В сряда в руската столица ще се открие фотоизложбата "Завещано от траките", която ще илюстрира стъпките на археолозите, довели до последните открития в резервата "Сборяново" от тази и миналата години.

В 30 фототабла, дело на фотодокументалиста Драгомир Богомилов, ще бъдат показани златните накити, изровени миналата есен от експедицията на проф. Диана Гергова от недрата на Омуртаговата могила и каляската с двата коня, намерена в съседство това лято.

Артефактите, открити наскоро в земите край Исперих, са предизвикали огромен интерес сред научната общност в Русия. По време на изложбата на тракийските съкровища, организирана от България в Москва през септември, публиката е заявила желание да види и богатствата от резервата край село Свещари.

Изложбата ще бъде експонирана в Българския културен институт в Москва и ще прподължи 20 дни. На откриването ще присъттват откривателката и автора на фотосите Богомилов. В програмата са предвидени и две лекции на проф Диана Гергова, свързани с научните й изследвания върху културата на тракийските племена на гетите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай