Луксът над всичко

Политическите лидери лесно изпадат в грандиозни харчове за скъпи удоволствия

Луксът над всичко  | StandartNews.com

Луксозните ваканции на Волен Сидеров се превърнаха в скандал номер едно на седмицата. Снимки от Куба, Венеция и Париж пълнят сайтовете и сутрешните блокове, а идеята за изкореняване на "колониализма" в съчетание със скъпарски лайфстайл предизвика масово възмущение. Сидеров обаче далеч не е единственият политически деец, който обича елитни хотели и разточителен живот.

Нетаняху харчи 30 бона за градината си

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху си навлече куп критики, след като стана ясно колко пари е хвърлял за поддържане на градината в резиденцията си. Всекидневникът "Маарив" публикува списък с разходите на първия човек в държавата - оказа се, че Нетаняху е дал 31 600 долара за визията на зеленото пространство. Освен това е пръснал 1700 долара за скъпарски ароматизирани свещи и 23 000 долара за аранжиране на разкошни цветя. Общо за резиденцията си Нетаняху е похарчил близо 1 милион долара за 2012-а. Към луксозния му начин на живот можем да добавим 127 000 долара за специална кабина за спане, в която да отпочива, докато лети към Лондон.

$15 000 джобни за Саркози

Страховитата сума от 15 000 щатски долара на ден харчеше в Елисейския дворец за храна и напитки експрезидентът на Франция Никола Саркози. "Той и колегите му са известни със слабостта си към разкоша и излишеството. Никола Саркози не е изключение. Той държи в гаража под Елисейския дворец 121 автомобила, а за трапезата си пръска по 10 000 паунда (15 000 щатски долара) на ден", писа британският "Сънди таймс" преди време. Най-големите разходи отивали за суперлуксозни шоколадови бонбони и сладки деликатеси - голямата слабост на Саркози. Контрол наложила съпругата му Карла Бруни, тъй като любовта към захарните изделия на мъжа й започнала да става притеснителна.

Берлускони потроши 20 милиона за купони

Безспорният шампион по разходи, поне сред европейските политици, е вездесъщият Берлускони. Медиите на Ботуша изчислиха, че Силвио е похарчил близо 20 милиона евро за скандалните вакханалии, организирани в луксозната му вила. Счетоводителят му Джузепе Спинели разказа, че е изтеглил баснословната сума в периода от 2009 г. до 2010 г. и я е изпращал на части в имението на политика до Милано, където са се състояли партитата. Берлускони обаче никога не давал пари на ръка - вместо това отрупвал множеството красавиците с мегаскъпи бижута, а от време на време подарявал на най-заслужилите луксозно возило. Експремиерът на Италия е горд собственик и на най-скъпия часовник в света - Patrimony Minute Repeater Perpetual Calendar, който струва 540 000 долара.

Мишел разточителства с 10 милиона

Въпреки че Мишел Обама е от най-симпатичните първи дами, съпругата на президента неведнъж търпи критики за разточителството си. "Нешънъл Инкуайър" взриви имиджа на Мишел с публикация, в която я обвини за харч от 10 милиона долара държавни пари, инвестирани в екскурзии. За 2011-а Обама е прекарала 42 дни във ваканция, а най-големи разходи прави в Испания - близо 400 000 долара за отдих в родината на Пикасо, твърди вестникът. Мишел харчела най-вече за елитен алкохол - луксозното мартини било любимата й почерпка, както и скъпите вина. Безупречният й стил на обличане пък също не излизал евтино - говори се, че за един шопинг следобед Обама пръснала 30 000 долара.

Часовниците на Путин

Владимир Путин редовно търпи обвинения за скъпарския си лайфстайл. А за най-голямо прегрешение на лукса бе обявена колекцията му от часовници. Особено когато медиите теглиха паралела между неговите и тези на Обама - Путин носи на китката устройства за близо 100 000 долара, докато Барак - за 278 евро.

Колекцията на Путин струва 600 000 евро, което е 6 пъти повече от официалната му годишна заплата от 88 000 евро, изчислиха експертите. Най-скъпото му притежание се казва "Турбограф" и е произведен от германската фирма A Lange & Sohne. Изработен е от платина и с каишка от крокодилска кожа и струва около 100 000 евро

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай