Кристално пиано за $3,22 млн. е най-скъпо в света

Кристално пиано за $3,22 млн. е най-скъпо в света | StandartNews.com

3,22 млн. долара струва най-скъпото пиано в света, показва класация на сайта за луксозни стоки bornrich.com. Инструментът е изработен от кристали и с футуристичния си вид изпреварва по цена дори пианото на Джон Ленън. Моделът Z на "Стайнуей и синове", на чиито клавиши са звучали шлагерите на битълса е струвало цели 2,1 млн. долара.

Именно на това пиано е композирана най-прочутата песен на Ленън -Imagine, като на него легендата свири и при заснемането на филма към музиката. Дървото, от което е изработено пианото, пък носи следите от цигарите на Джон, който е запален пушач. Настоящият собственик, платил космическата сума, за да притежава музикалната реликва, е певецът Джордж Майкъл. На трето място в класацията на сайта за най-скъпите пиана в света се нарежда Kuhn Bosendorfer. Инструментът е сътворен в сътрудничество между виенските производители на музикални инструменти L.Bosendorfer Klavierfabrik и скулптора John Kuhn.

Цената на украсеното със 100 000 стъклени орнаменти черно пиано е 1,2 млн. долара.
Следващото пиано в списъка е произведение на изкуството, създадено през 1887 г. от сър Лоранс Алма-Тадема. То е продадено за същата цена от 1,2 млн. долара. Краката и капакът на инструмента са с уникална плетеница от дърворезба, а украсата е от седеф. Певицата Марая Кери пък може да се похвали, че притежава пианото на кинолегендата Мерилин Монро, за което е платила 662 500 долара. Лакираният в бяло инструмент бил любим на Монро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай