Корабни жетони за моряшки хазарт показват във Варна

Монетите са част от експозицията на Военноморския музей

Корабни жетони за моряшки хазарт показват във Варна | StandartNews.com

Варна. Два жетона, наричани още „корабни пари", които са били в обращение в края на ХVІІІ и до средата на ХІХ в. са избрани за експонат на месеца във Военноморския музей.

Жетоните са двулицеви, изработени от месинг, с диаметър 1.6 см. и 2 см. На аверса имат изобразен тримачтов кораб и надпис: „PLUS ULTRA" (СВРЪХ ПЕЧАЛБА). На реверса са изобразени слънце, звезди и луна. Жетоните са имали покупателна стойност и вероятно са били доста дълго време в обращение, за което свидетелства и тяхната износеност.

Този вид жетони са били използвали за разменна единица подобно на купони, най-често по пристанищата, където корабособствениците предварително са заплащали на собствениците на магазини тяхната стойност.

Главната функция на жетоните е отчетна, но има и „платежни жетони". Те се появяват с усвояването на т. нар. „Маркова система", възприета от Германия, която представлява пускането на специални знаци (марки), най-често метални. Срещу тях се отпускали стоки и продукти от страна на търговците, с които производителят на жетоните има договор. Използвали са се и за разменна монета в собствените магазини на компанията. Смята се, че те са ползвани от моряците и като разплащателно средство при хазартни игри по време на дългите плавания.

Двата корабни жетона са част от експозицията на музея до средата на юли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай