Коледно дърво от гъши пера правят в Германия

Сладки вместо играчки на елхата

Коледно дърво от гъши пера правят в Германия | StandartNews.com

Бъдни вечер, денят преди Христовото раждане. Топъл празник, който събира цялото семейство и го сплотява. Следва Коледа, когато се чества раждането на Младенеца, а след него и посрещането на Новата година, която е и ново начало в живота на хората. За мнозина това са едни от най-светлите, обичани и чакани празници. Някои вярват, че някога този ден се почитал като ден на Адам и Ева.

Тогава елхата олицетворявала дървото на живота в Райската градина.

Когато Ева откъснала забранения плод, дръвчето се покрило с иглички. Красотата му повехнала и започнало да цъфти само по Коледа. Тази легенда ражда идеята за декорация на елхите с ябълки. Вечнозелените дървета според древните народи били знак за безсмъртие, а звездата, която се слага на върха на елхата, символизира Витлеемската, която е първият известител за Рождението Христово. Формата й, наподобяваща триъгълник, пък се свързва със Светата Троица - Отца и Сина и Светия дух.

Българите започнали да се радват на коледните дръвчета по времето на Руско-турската освободителна война. През XIX век е поставена първата украсена елха в България. Тя е била разположена в Царския дворец, а поводът е бил новогодишният бал, организиран от княз Александър Батенберг.

Уютът и красотата на коледната атмосфера се създават във всеки дом по различен начин. Задължителна е блещукащата елха, обсипана с играчки, ангелчета, панделки и лампички, които са патентовани от американците през 1882 г. Гирлянди, при това сребърни, започват да произвеждат за първи път в Германия, а през XIX в. по коледните им базари се предлагат изящни стъклени топки. Когато обаче традицията става популярна в цял свят, се стига до масовото изсичане на елхи, което довежда до производството на изкуствени. Първата е изработена от гъши пера и е дело на германците.

Едно от предимствата на живото дръвче е свежият аромат на борови клонки, който според почитателите й не може да бъде сравнен с нищо друго и именно той носи настроението на Коледа. Естествените елхи обаче изсъхват сравнително бързо - за около 15-20 дни и игличките започват да падат, а събирането им от пода е неприятно. За да се запази по-дълго живата елха, когато се купува, е важно да се отреже 1 см от долния край на стъблото и да се сложи в специална стойка, където има вода.

Голяма част от хората в днешно време предпочитат изкуствените елхи - от една страна, защото е природосъобразно, а от друга - тя е много по практична и може да се ползва години наред.

Пазарът ни залива непрестанно с нови и нови предложения - в наши дни могат да бъдат намерени розови, бели, сини изкуствени елхи. Класическото зелено обаче няма как да бъде изместено. Причина номер едно се крие в посланието на цвета - той е белег на изобилието, силата, дълголетието и е символ на земята и нейната жизненост. Когато украсяваме, задължително трябва да се спрем на червеното и златното. Червеното символизира Христовата кръв, а златното - сиянието на Бога и великолепието на Небесното царство. Има поверие, което гласи, че е хубаво всяка година да се купува нова играчка за елхата, защото тя е символ на една година от човешкия живот.

Най-добре е при украсяването на дръвчето да се започне с лампичките, които се увиват по клонките. Следват гирляндите, които или се спускат от върха на елхата към стъблото, или се увиват спираловидно. Те могат да бъдат заменени и от панделки. Последни се нареждат играчките. Хубаво е преди декорацията да се направи подбор на цветовете. Някои предпочитат елхите им да преобладават в два цвята, други си падат по пищните и разноцветни украси. Безспорно обаче едни от най-сполучливите комбинации са златно с червено, синьо с бяло, лилаво със сиво.

За онези, които търсят нестандартна идея и все още не са получили своето вдъхновение, могат да надникнат в сайта www.topdreamer.com, в който са представени идеи за интересна и креативна украса. Елхата може да изглежда като снежен човек и дори като белобрадия старец.

Пренасяйки се в ХVIII век, откриваме друга оригинална възможност за декорация на "сладката" елха. По това време коледното дръвче е било обсипвано със сладки изкушения, ядки и плодове. Сега биха могли да се добавят и захарни бастунчета, шоколадови топки и ангелчета. Независимо на кое от всичките предложения ще се спрем, винаги можем да го допълним, като създадем илюзията за изкуствен сняг като накъсаме малко памук и го разположим равномерно по клонките. Стъблото на елхата пък може да се увие с бели гирлянди, който да я направя още по-снежна.

Аромат на прясно изпечени сладки, направени с щипка любов, коледно дръвче, украсено с настроение и естетически вкус, както светлината на блещукащата на върха му звезда - това е несравнимият дух на Коледа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай