Киселото мляко спасява венците

Водата за уста помага и срещу гъбички на краката

Киселото мляко спасява венците | StandartNews.com

Всяко семейство си има домашна аптечка, оборудвана с медикаменти от първа необходимост. Винаги имаме подръка хапче за глава и корем, разни кремове за изгаряния и лепенки. Те обаче имат и скрити качества, за които не подозираме. От prevention.com ни запознават с новооткрити лечебни свойства на 6 продукта, които винаги имаме у дома.

1. Таблетки против киселини. Освен за успокояване на неприятните стомашни проблеми лекарствата против киселини помагат за успокояване на ухапвания от насекоми. "Тези таблетки съдържат аспирин, който спомага за успокояване на болката и сърбежа след ухапване", казва Хауърд Собъл, дерматолог от нюйоркска болница. Той препоръчва да се направи паста от натрошена таблетка, щипка овесени ядки и вода. "Този мехлем е по-добър от останалите, които се продават по аптеките, тъй като всички те имат свойството да изсушават кожата", обяснява д-р Собъл.

2. Вода за уста. Водата за уста бива два вида - със или без алкохол. Освен за пречистване на устната кухина от бактерии тази с алкохол може да се използва и за лечение на гъбички на краката. "Поставяйте тампони, напоени с течността, между пръстите на краката си за няколко минути след всеки душ и бързо ще откриете разликата", съветва д-р Собъл.

3. Сода бикарбонат. Всеизвестно е свойството на содата да избелва зъбите и да изчиства от тях плаката. Но тя има още едно действие, за което вероятно знаят малко хора - успокоява кожата при слънчево изгаряне и премахва сърбежа, причинен от кожно заболяване, алергия или екзема. "Натриевият бикарбонат е леко алкално съединение, което може да помогне за нормализиране нивото на pH на кожата", казва Линда К. Франкс, професор по дерматология в Университета на Ню Йорк. За да постигнете желания ефект, разтворете чаша сода в леген с вода и накиснете или намокрете обилно засегнатите части от тялото.

4. Спрей за нос. Освен за спасяване от хрема капките могат да помогнат и при кръвотечение от носа. Според д-р Ейми Сътън около 2/3 от хората, които посещават центровете за спешна медицинска помощ заради такъв проблем, са намерили спасение в спрейовете за нос. За да спрете кървенето, д-р Сътън препоръчва да се наведете напред и с издухване да изчистите носа си от съсиреци. Тази процедура ще засили кръвотечението за кратко, предупреждава обаче той. След това пръснете капки във всяка от ноздрите и си поемете дълбоко въздух през носа. Легнете по гръб и притиснете за 10 мин. ноздрите си, за да ги затворите. Ако процедурата не помогне, потърсете лекарска помощ.

5. Алое вера. Често лекарите препоръчват гел от алое вера при по-сериозни изгаряния. Той обаче има и друго полезно действие - справя се с неприятните и болезнени херпеси. "Алое вера съдържа витамини, както и аминокиселини, които подпомагат възстановяването на увредените тъкани", казва Ървин Смайджъл, президент на Американското общество за стоматологични естетика. Изследвания показват, че пациентите, лекували херпес по този метод, са се възстановили два пъти по-бързо от останалите.

6. Кисело мляко. От много ранна възраст всички знаем, че млечните продукти са много полезни за здравето. Това, което не знаем, е, че киселото мляко предотвратява проблеми с венците. Според учени от университета Кюшу, Япония, възрастните, които консумират поне 50 г. кисело мляко на ден, имат значително по-малко признаци на пародонтоза, отколкото тези, които не включват продукта в менюто си. Този ефект се дължи на млечната киселина, която унищожава вредните бактерии в устната кухина, причиняващи различни стоматологични заболявания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай