Хубава работа, ама циганска!

Роми могат да вземат три класа за един, после ще ги броим за грамотни

Хубава работа, ама циганска! | StandartNews.com

„Хубава работа, ама циганска“, биха казали самите роми за решението, с което МОН им дава възможност да вземат три класа в рамките на една година, след като вече веднъж са отпаднали от училище.

Причината – проектът „Нов шанс за успех“, финансиран от Брюксел, с който отпадналите възрастни хора трябва да получат възможност да вземат средно образование, приключва догодина. И отпуснатите от Европа пари трябва да бъдат отчетени. Не са малко – към 25 милиона са.

Само дето има една подробност – възрастен ром, който сега е влязъл в пети клас, няма как да вземе диплома за основно образование, пък пари сме давали за него.

И му даваме възможност – от септември до януари пети клас. От март почва шести. На финала на учебната година вече приключва седми клас. При това, по олекотен учебен материал. И на всичко отгоре му плащаме за всяко посещение в клас.

Надали някой вярва, че той ще успее да усвои дори минимума на учебното съдържание за отпуснатите часове.

Правила съм репортаж за подобни „първолаци с мустаци“, както ги нарекоха медиите в началото на проекта – симпатични хора, отдавна откъснали се от класните стаи, които искаха примерно да вземат шофьорска книжка, без да си купят диплома. Или работеха и внезапно за длъжността им бе станала изискуема поне минимална диплома.

Някои имаха деца в по-горен клас, отколкото са те – спомням си една ромка от пети клас, която имаше деца в седми и осми и разказваше, че й помагали да уроците. С други думи, хората се опитваха да учат, доколкото им е възможно, защото това бе гаранция, че ще си намерят работа. Някои от тях, разбира се, със сигурност отиваха заради стипендията от 4-5 лева на час, щото и това са доходи, бате, не можем да живеем само от детските...

Но на финала държавата явно предлага две опции – или отпадат и не си вземат дипломата, въпреки цялото старание, което са положили. Или си затваря очите, за да усвои още пари, и ги пускат да минат по-нагоре. Накрая дори ще ги водим грамотни.

Предполагам, че в различните сегрегирани училища нещата ще се случат по различен начин. Но пък се чудя защо ли на ученик от Софийската математическа например му е по-трудно, каквито и качества да има, да мине на обучение три в едно и при това държавата да му плаща. Вместо това ще трябва да мине през куп комисии, които да му позволят да се обучава по самостоятелен план. Да ни е честита новата грамотност! Пък ако вземат и шофьорски книжки...

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай